Evoluţie incredibilă a preţului carburanţilor de la începutul anului. Benzina trebuia să fie 7,17 lei

Benzina avea potenţialul să ajungă la peste 7 lei litrul, un maxim istoric, dacă evoluţiile cotaţiilor internaţionale, ale cursului de schimb şi ale taxelor s-ar fi transpus în totalitate în preţul carburantului de pe piaţa locală. În paralel, motorina, putea costa peste 6 lei.
Economica.net - mie, 06 mai 2015, 21:21
Evoluţie incredibilă a preţului carburanţilor de la începutul anului. Benzina trebuia să fie 7,17 lei

Dacă preţul carburanţilor ar fi înglobat în totalitate influenţa creşterii  cotaţiilor pe pieţele internaţionale, evoluţia cursului de schimb leu/dolar şi taxele, benzina ar fi trebuit  să coste 7,17 lei, iar motorina puţin peste 6 lei, spun reprezentanţii unei companii petroliere, pentru ECONOMICA.NET.

Benzina 95 costă acum, în medie, 5,75 lei, iar motorina standard 5,68 lei. La începutul anului, benzina era 5,1 lei iar motorina 5,3 lei. Dacă piaţa din România ar fi încorporat 100% impactul cursului şi al cotaţiilor la produse, benzina ar fi fost cu 2,1 lei mai scumpă, iar motorina cu aproape 40 de bani mai scumpă, ceea ce s-ar fi transpus într-o creştere de preţ de peste 30% la benzină şi de circa 13% la motorină. În realitate însă, majorările au fost mult mai mici, de doar 12,7% la benzină şi de 7% la motorină, diferenţa dintre preţul potenţial şi cel actual fiind şocul absorbit de distribuitorii de carburanţi de pe piaţă.

Faptul că benzinarii români au atenuat scumpirile nu reprezintă, aşa cum poate ar lăsa să creadă, un gest de curtoazie faţă de clienţi, cât mai degrabă o decizie comercială. Un preţ-şoc al benzinei de 7 lei ar fi limitat semnificativ vânzările la pompă, iar distribuitorii ar fi pierdut bani.

Câteva explicaţii

Pe 1 ianuarie 2015, preţul petrolului Brent era la 60 de dolari, iar la 1 mai, de 66 de dolari, în creştere cu 10%. USD, în acelaşi interval, a crescut în raport cu leul de la 3,69 la 3,96, cu 7%.

Cotaţiile internaţionale ale benzinei s-au majorat, până la 1 mai, cu 34%. Dacă facem paritatea la leu, 1 ianaurie/ 1 mai, atunci cotaţiile benzinei s-au majorat cu 44%.

Cotaţiile internaţionale ale motorinei s-au majorat, până la 1 mai, cu 15%. Cu paritatea la leu, creşterea de preţ al motorinei pe pieţele internaţionale este de 23%.

Toate calculele au fost făcute pe preţul fără taxe(acciza şi TVA), aplicând creşterea cotaţiilor exprimate în lei.

La finalul anului trecut, pe fondul prăbuşirii pre­ţu­lui petrolului de la maximul de 115 dolari din iunie chiar sub nivelul de 50 de dolari, preţul benzinei a co­borât sub pragul de 5 lei pe litru pentru prima dată în ul­timii patru ani de zile.

Odată cu redresarea pre­ţului pe­trolului însă, şi preţul carburanţilor a intrat pe o pan­tă ascendentă, petroliştii fiind grăbiţi să-şi recu­pe­reze încasările, mai ales în contextul în care cererea în vo­lume deocam­dată nu dă semne de revenire.
 
De altfel, cel mai bun scenariu pentru anul acesta le­gat de evo­luţia pieţei este o stagnare a volumelor, po­trivit celor mai recente informaţii furnizate de com­panii.

Ultima cotaţie a ţiţeiului Brent este de 69 de dolari pe baril, cu  3 dolari faţă de nivelul de la 1 mai. 60% din preţul carburantului vândut în România reprezintă impozite şi taxe percepute de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...