Medicamentele eliberate cu reţetă care au avut cele mai mari vânzări în 2014

Humira, Enbrel şi Pegasys sunt medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală în farmaciile de retail şi spitale, care au înregistrat cele mai mari vânzări în 2014 în România, au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Cegedim. Iată clasamentul medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, al căror consum a generat cele mai mari vânzări anul trecut în România.  
Cristina Şomănescu - Dum, 15 feb. 2015, 22:04
Medicamentele eliberate cu reţetă care au avut cele mai mari vânzări în 2014

În top 10 medicamente eliberate cu reţetă, care au avut cele mai mari vânzări în 2014, se află un medicament indicat în tratamentul poliartritei reumatoide juvenile idiopatice (Humira), un medicament pentru tratamentul artritei reumatoide (Enbrel), trei medicamente împotriva cancerelor (Avastin, MabThera, Herceptin), un medicament prescris în tratamentul hepatitelor B şi C cronice (Pegasys) şi un medicament indicat în tratamentul schizofreniei şi tulburării bipolare (Seroquel). 

Cegedim România a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală, în farmaciile de retail şi spitale, care au generat cele mai mari vânzări în 2014, pe baza rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice din România. Iată clasamentul:

Humira a avut vânzări de 43,9 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, pentru o cutie de Humira (40 mg) este de 3.944 lei, potrivit ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Humira (medicament inovativ care conţine adalimumab) este indicat în poliartrită reumatoidă juvenilă idiopatică, în asociere cu metotrexat, la pacienţi cu vârsta de doi ani şi peste, atunci când răspunsul la unul sau mai multe medicamente antireumatice modificatoare de boală (MARMB) a fost inadecvat.
Humira este, de asemenea, indicat în artrită asociată entezitei, la pacienţi cu vârsta de şase ani şi peste, care nu au avut un răspuns adecvat la tratamentul convenţional sau care au intoleranţă la tratamentul convenţional.
Humira este indicat pentru tratamentul bolii Crohn active, forma severă, la copii (de la vârsta de şase ani), atunci când nu au răspuns la tratamentul convenţional, inclusiv la tratamentul nutriţional iniţial, la medicamente corticosteroidiene şi imunosupresoare, sau la pacienţii care au intoleranţă la aceste tratamente sau cărora le sunt contraindicate.
Humira face parte din grupă farmacoterapeutică a medicamentelor imunosupresoare selective.
Amănunte găsiţi în rezumatul caracteristicilor medicamentului, pe care îl puteţi consulta aici.

Enbrel a adus vânzări de 43 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie de Enbrel (25 mg) este de 2.270 lei, potrivit ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Enbrel este un medicament inovativ antiinflamator care conţine substanţa activă etanercept. Enbrel este utilizat în tratamentul următoarelor boli: artrită reumatoidă aflată în stadiu moderat până la sever la adulţi (cu vârsta de 18 ani sau peste). Enbrel se utilizează în asociere cu metotrexatul (un medicament care acţionează asupra sistemului imunitar) la adulţii cu boală moderată sau severă care nu au răspuns corespunzător la alte tratamente, sau în monoterapie, dacă metotrexatul nu este indicat pentru pacient. De asemenea, Enbrel se poate utiliza la pacienţii cu artrită reumatoidă severă care nu au luat metotrexat înainte.
Enbrel este indicat în unele forme de artrită juvenilă idiopatică (o boală rară a copilăriei care cauzează inflamaţia mai multor articulaţii) la următoarele grupe de pacienţi: pacienţi cu vârsta cuprinsă între doi şi 17 ani cu poliartrită (factor reumatoid pozitiv sau negativ) şi oligoartrită extinsă, care nu au răspuns adecvat la metotrexat sau care nu pot lua metotrexat; adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani cu artrită psoriazică care nu au răspuns adecvat la metotrexat sau care nu pot lua metotrexat; adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani cu artrită asociată cu entezită, care nu au răspuns adecvat la tratamentul standard sau care nu pot lua tratamentul standard.
Enbrel este indicat, de asemenea, în artrită psoriazică la adulţii care nu au răspuns adecvat la alte tratamente; în spondilită anchilozantă severă la adulţii care nu au răspuns adecvat la alte tratamente; în psoriazis în plăci la adulţii cu boală moderată până la severă şi la pacienţi cu vârsta de şase ani şi peste cu boală cronică severă (Enbrel se utilizează la pacienţii care nu au răspuns la tratament sau care nu pot urma alte tratamente pentru această boală); în spondilartrită axială severă fără dovadă radiografică când există semne obiective de inflamare, dar fără anomalii observate pe radiografii.

Pegasys a avut vânzări de 33,7 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie de Pegasys (180 μg/0,5 ml) este de 975 lei, potrivit ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.
Pegasys este un medicament inovativ care conţine substanţa activă peginterferon alfa-2a. Substanţa activă din Pegasys face parte din clasa interferonilor. Interferonii sunt substanţe naturale produse de organism, care îl ajută în lupta împotriva infecţiilor cauzate de virusuri.
Pegasys se utilizează pentru tratarea hepatitei B cronice de lungă durată. Se utilizează la adulţi cu boală hepatică compensată (când ficatul este afectat, dar funcţionează normal) care prezintă şi semne că virusul încă se multiplică.
Pegasys este indicat în tratamentul hepatitei C cronice. Se utilizează în asociere cu alte medicamente la adulţi cu boală hepatică compensată. Pegasys poate fi, de asemenea, utilizat cu ribavirină la copii cu vârsta de cinci ani sau peste care nu au fost trataţi înainte şi la care beneficiile tratamentului depăşesc riscurile de reducere a creşterii din cauza tratamentului.

Avastin – vânzări de 30,9 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie ( x 1 flacon din sticlă incoloră x 4ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă) de Avastin (25mg/ml) e de 1.491 lei, conform ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România

Avastin (medicament inovativ) conţine bevacizumab.
Bevacizumab, administrat în asociere cu chimioterapie pe bază de fluoropirimidine, este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu carcinom metastatic de colon sau rect.
Bevacizumab, administrat în asociere cu paclitaxel, este indicat pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu neoplasm mamar metastatic.
Bevacizumab, administrat în asociere cu capecitabină, este indicat pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu neoplasm mamar metastatic la care tratamentul cu alte opţiuni chimioterapice incluzând taxani sau antracicline nu este considerat adecvat.
Bevacizumab, administrat în asociere cu chimioterapie cu săruri de platină, este indicat pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu neoplasm bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici, diferit de tipul histologic cu celule predominant scuamoase, avansat inoperabil, metastatic sau recurent.
Bevacizumab, administrat în asociere cu interferon alfa-2a, este indicat pentru tratamentul de primă linie al pacienţilor adulţi cu neoplasm renal avansat şi/sau metastatic.
Lista completă a indicaţiilor terapeutice a medicamentului Avastin o găsiţi aici. 
Avastin face parte din grupa farmacoterapeutică a antineoplazicelor şi imunomodulatoarelor, agenţi antineoplazici, alţi agenţi antineoplazici, anticorpi monoclonali.

Lantus a generat vânzări de 30,7 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie (cu 5 cartuşe x 3ml) de Lantus (100ui/ml) este de 248 lei, potrivit ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.
Lantus este un medicament inovativ care conţine substanţa activă insulină glargin şi se utilizează pentru tratamentul diabetului la pacienţii cu vârsta de doi ani sau peste.

MabThera a înregistrat vânzări de 30,5 milioane de euro în cursul anului trecut

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie de MabThera (100 mg) este de 2.460 lei, potrivit ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.
MabThera este un medicament inovativ care conţine rituximab şi care este utilizat la adulţi pentru: limfom non-Hodgkin (LNH), leucemie limfocitară cronică (LLC), poliartrită reumatoidă, granulomatoză cu poliangeită şi poliangeită microscopică.
MabThera face parte din grupa farmacoterapeutică: agenţi antineoplazici, anticorpi monoclonali. Amănunte, aici.

Herceptin a generat vânzări de 24,6 milioane de euro

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie de Herceptin (150 mg) este de 2.896 lei, conform ediţiei din 2015 a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman, cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.

Herceptin este un medicament inovativ care conţine substanţa activă trastuzumab.
Herceptin se utilizează pentru tratarea următoarelor tipuri de cancer:
cancer de sân în fază incipientă (când cancerul s-a extins în interiorul sânului sau la glandele de la subraţ, dar nu şi la alte părţi ale organismului), după o intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie, după caz. Pentru tumori avansate local (inclusiv cele inflamatorii) sau pentru tumori cu diametrul mai mare de doi centrimetri, Herceptin se utilizează înainte de intervenţia chirurgicală, în asociere cu chimioterapia şi apoi din nou după intervenţia chirurgicală în monoterapie;
– cancer de sân metastazat (cancer care s-a extins la alte părţi ale organismului). Se utilizează în monoterapie la pacienţii la care tratamentele anterioare nu au dat rezultate. Se utilizează, de asemenea, în asociere cu alte medicamente împotriva cancerului, paclitaxel sau docetaxel, sau în asociere cu un inhibitor de aromatază.
Atunci când se utilizează sub formă de perfuzie intravenoasă, Herceptin poate fi utilizat, de asemenea, pentru cancer gastric metastazat, în asociere cu cisplatină şi fie capecitabină, fie 5-fluorouracil (alte medicamente împotriva cancerului).

Seroquel a adus vânzări de 24,4 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu TVA, cu amănuntul, practicat pentru o cutie de Seroquel (150 mg) este de 444,50 lei.
Seroquel este un medicament inovativ care conţine quetiapină şi care este indicat în tratamentul: schizofreniei, tulburării bipolare (pentru tratamentul episoadelor maniacale moderate până la severe; pentru tratamentul episoadelor depresive majore; pentru tratamentul de prevenire a recurenţelor, la pacienţii la care episodul maniacal sau depresiv a răspuns la tratamentul cu quetiapină).
Seroquel face parte din grupa farmacoterapeutică: antipsihotice; diazepine, oxazepine şi tiazepine.

Detralex a generat vânzări de 23,8 milioane de euro în cursul anului trecut

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat peentru o cutie de Detralex (500 mg) este de 26,39 lei.

Detralex este un medicament inovativ indicat la adulţi, în tratamentul simptomelor legate de insuficienţa veno-limfatică: senzaţie de greutate la nivelul picioarelor, durere, sindromul picioarelor neliniştite.
Detralex este, de asemenea, indicat în tratamentul simptomelor funcţionale legate de criza hemoroidală.
Detralex este un medicament cu efecte venotonice şi vasculoprotectoare şi face parte din grupa farmacoterapeutică: medicaţia capilarelor, bioflavonoide.

Prestarium a adus vânzări de 21 milioane de euro în 2014

Preţul maximal, cu amănuntul, cu TVA, practicat pentru o cutie de Prestarium (5 mg) este de 41,11 lei.

Prestarium este un medicament inovativ, indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale şi pentru reducerea riscului de evenimente cardiace la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic şi/sau revascularizare.
Prestarium face parte din grupa farmacoterapeutică: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Valoarea medicamentelor eliberate pe bază de reţetă medicală în România (la nivel de preţ de achiziţie/intrare în farmacie) a ajuns la 2,3 miliarde de euro în 2014, ne-au spus oficialii Cegedim România.

Precizări:
Informaţiile antemenţionate se referă la consumul de medicamente eliberate pe bază de reţetă medicală, în farmaciile de retail şi spitale în 2014.
Vânzările corespunzătoare fiecărui medicament sus-menţionat sunt calculate la nivel de preţ de achiziţie în farmacie (adică preţul de intrare în farmacie al medicamentelor, diferit de preţul de vânzare sau preţul de ieşire din farmacie).

ECONOMICA.NET vă recomandă să citiţi cu atenţie prospectele medicamentelor înainte să vi le administraţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...