1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

News

EXCLUSIV Alin Burcea pregăteşte vânzarea agenţiei de turism Paralela 45, a doua agenţie românească după rulaj

După 30 de ani de activitate, unul dintre primii antreprenori români, Alin Burcea, a început să se pregătească de vânzarea agenției de turism Paralela 45, lansată în iunie 1990. Omul de afaceri nu crede, însă, că va vinde mai devreme de doi ani și susține că potențialul cumpărător ar trebui să fie un gigant european. De altfel, de-a lungul timpului, Burcea a primit oferte pentru compania de turism de la investitori străini, dar le-a respins pe toate, iar acum se află și în fața unei posibile fuziuni cu o agenție specializată în incoming.

13 ian, 2020 | | ECONOMICA.net

Ieri Alin Burcea vorbea și despre o posibilă fuziune cu o companie de turism specializată în incoming.

Semn că tranzacția se apropie, omul de afaceri a demarat deja separarea celor două companii din grup, Paralela 45 (cu un rulaj de aproape 70 de milioane de euro în 2019) și Chicco (cu afaceri de circa cinci milioane de euro) și e auditat de compania Deloitte în ultimii șapte ani. De altfel, în cei 30 de ani de activitate compania a ajuns la un rulaj total de un miliard de euro.

„Separăm firmele. Înainte era altfel, mai ales că atunci când mergea turismul nu mergea comerțul și invers. Acum lucrurile s-au schimbat. Mie mi-ar plăcea să vină un investitor german, mai ales că știu ce se întâmplă pe piață. Practic și divizarea are două roluri, întâi că nimeni dacă vrea să cumpere turism, nu vrea neapărat și retail, și apoi pentru că trebuie făcută și începe să devină o prioritate. Nu e o urgență, dar a venit momentul să mă gândesc la vânzarea afacerilor. Până la urmă, la o ofertă bună, orice e de vânzare, dar până la vânzare sunt multe lucruri de făcut. De exemplu, am angajați cu o vechime de 23 de ani în Paralela 45, de care trebuie să am grijă la vânzare. Operațiunile prevânzare sunt cel puțin la fel de importante ca vânzarea în sine”, spune Alin Burcea, pentru Economica.net.

Acesta spune că nu vrea să-și supună fiica, pe Ioana, la același stres pe care l-a suportat el vreme de 30 de ani, de aceea preferă să vândă firma.

„Am creat un monstru, cu 50 de agenții și nu mă aștept ca copilul meu să alerge pe coclauri, să facă ce am făcut eu. Nu cred că ar fi o bucurie pentru ea. La noi trebuie să fii tot timpul implicat, dar nu-mi doresc pentru ea să fie la fel, mai ales că activitatea de turism nu e ce ar trebui să fie”, explică Burcea.

Compania mai are de reglat lucruri, inclusiv în ceea ce privește GDPR, pregătirea unei tranzacții e mai complicată, nu tranzacția în sine. 

„Oricum, vor negocia avocații, nu noi”, zâmbește Burcea. „Dar, important e să fie momentul potrivit. Nu știu dacă e încă, vom vedea”, explică omul de afaceri.

Primul antreprenor care și-a vândut afacerile de turism către un gigant european e Dragoș Anastasiu care a vândut diviziile de turism ale Eurolines către germanii de la Dertour anul trecut.

Între 2000 si 2002, Alin Burcea a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Turismului, de unde a demisionat pentru a reveni la agenția de turism.

A ales turismul, deși în tinerețe visa să fie actor și e căsătorit de 25 de ani cu Ruxandra Burcea și au împreună o fiică, Ioana, care a terminat facultatea de marketing la Londra iar apoi le-a cerut părinților săi răgaz un an de zile, dar nu pentru a călători, ci pentru a-și urma o pasiune: a făcut școala de patiseri la Paris și acum lucrează în biroul de marketing al agenției, dar a deschis alături de un prieten și un restaurant în București. Ruxandra Burcea conduce Chicco în România, brand de puericultură pentru copii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO