EXCLUSIV Anunț ASF pentru toți șoferii! Vicepreședintele Sorin Mititelu, despre prețurile RCA: Salturi mari sunt excluse! Ce șoferi vor plăti, totuși, mai mult

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a vorbit, pentru Economica, despre actuala sitiuație din piața RCA, inclusiv despre prețuri și despre cum vor evolua, cel mai probabil, acestea. Sunt vești bune pentru șoferi, obișnuiți de trei ani cu creșteri constante și substanțiale de preț.
Şerban Buşcu - D, 13 apr. 2025, 21:29
EXCLUSIV Anunț ASF pentru toți șoferii! Vicepreședintele Sorin Mititelu, despre prețurile RCA: Salturi mari sunt excluse! Ce șoferi vor plăti, totuși, mai mult

Nu există premise pentru scumpirea RCA, în ansamblu, iar acolo unde vor avea loc ajustări acestea vor fi punctuale și de mică anvergură. Astfel se poate sintetiza opinia vicepreședintelui ASF, Sorin Mititelu, bazată pe datele din piață. ” Salturi mari, în mod normal, sunt excluse. În același timp, trebuie să avem în vedere că există și un factor inflaționist , inflația asupra daunelor. Va fi o ajustare în mod normal în limita acestui factor, astfel încât să păstreze această performanță, adică un nivel al veniturilor mai mare decât al cheltuielilor. Inflația nu este cu două cifre ci este cu o singură cifră, deci nu este de așteptat o creștere spectaculoasă.”, a declarat oficialul ASF, pentru Economica.net.

Conform analizei lui Mititelu, sunt trei factori majori care conduc la concluzia că nu vor mai fi șocuri pe prețul RCA. Primul dintre ele constă în echilibrarea raportului dintre cheltuieli și venituri, fenomen despre care Economica a scris cu mai multe ocazii.

„Este important să luăm ca  referință rata combinată. De fapt ce arată acest indicator? Arată dacă veniturile actuale sunt suficiente să îți acoperi cheltuielile și să rămână o parte destinată acționarului. Valoarea lui din ultimii doi ani arată un anumit echilibru în piața RCA și că nu ar fi de așteptat ajustări foarte ample”, a punctat Mititelu.

Rata combinată este calculată ca raport între totalul ieșirilor (plăți de daune, cheltuieli administrative, cheltuieli de distribuție, rezerve de daună) și Primele Brute Încasate. Dacă acest raport este subunitar, înseamnă că asigurătorii vând cu profit, deci nu au motive să crească prețurile. În 2023 și 2024, așa cum mai arătam, acest raport a fost subunitar. Mai exact, rata combinată s-a situat în jurul valorii de 95%, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei încasați, asigurătorii au rămas cu 5 lei după ce și-au achitat toate obligațiile. Prin comparație, în anii de dinainte de 2023, rata combinată ajungea și la 122%, fapt care arătat că asigurătorii pierdeau 22 de lei la fiecare 100 de lei încasați. În acei ani, piața era masiv distorsionată de asigurătorii care au ajuns ulterior și în faliment pentru că nu puteau garanta plata daunelor, adică City Insurance și Euroins.

Menținerea ratei combinate la un nivel subunitar, deci și a prețurilor la un nivel decent, chiar în scădere în ultima parte din 2024, vine și din reducerea cheltuielilor asigurătorilor.

„Scăderea(nr. a prețurilor RCA din ultimul trimestru al lui 2024) vine și de la o gestiune mai bună a costurilor și nu mă refer la costurile cu daunele. Mă refer la costurile administrative. Am văzut că distribuția merge foarte bine și cu acest nivel al costurilor. Nu mergem în direcția că trebuie plafonat comisionul brokerilor în continuare, dar este un punct de echilibru și orice variație nu ar trebui să fie una de amplitudine semnificativă. Nu în ultimul rând, este de văzut și o ușoară îmbunătățire a frecvenței daunelor, ceea ce este iar un lucru bun”, a explicat Mititelu.

Un al doilea element care, potrivit vicepreședintelui ASF, conduce la concluzia că nu vom mai avea creșteri mari de prețuri este creșterea concurenței, care, împreună cu plafonarea tarifelor maxime la nivelul din 28 februarie 2023, au condus și la o scădere de preț în ultimul trimestru al lui 2024, comparativ cu trimestrul anterior, după cum relata Economica în premieră.

„Cert este că este un efect al competiției. De asemenea a fost și un efect pozitiv al înghețării tarifelor, în sensul că anumiți jucători care erau interesați și erau obișnuiți cu anumite volume au văzut că această piață a devenit ceva mai concurențială și prin urmare au trebuit să găsească alte metode prin care să își atingă obiectivele și atunci și-au schimbat politicile comerciale. Dacă la început au renunțat la anumite discount-uri, ulterior au revenit la un nivel superior al acestora. Cei doi factori au operat bine în această direcție”, a explicat oficialul ASF.

Unde s-ar putea vedea creșteri de prețuri și ce se va întâmpla după eliminarea plafonării

Sorin Mititelu explică și ce ar urma să se întâmple după eliminarea plafonării, care, cel mai probabil, va avea loc în iunie. Amintim că, din aprilie 2023, tarifele maxime pentru RCA sunt fixate la nivelul maxim din 28 februarie 2023, pe fiecare segment de clienți și fiecare societate de asigurări în parte. La acest tarif, firmele pot adăuga cel mult un coeficient egal cu inflația, ultima dată calculată la 6,8%. Plafonarea a fost reînnoită, prin HG, din trei în trei luni, iar actualul HG expiră în iunie, când probabil că nu va mai fi reactualizat.

„Anumite ajustări pentru anumite segmente sunt de așteptat. Dar trebuie să avem în vedere că nu este vorba neapărat de ajustări în sus, pot fi și ajustări în jos, în sensul scăderii tarifelor. Prin urmare, scăderea din T 4 2024 este, de fapt, la nivel  întreg, de portofoliu, și vizează categoriile cu pondere mai mare în portofolii. În schimb, avem anumite segmente unde am avut și ușoare creșteri. Urmează în perioada următoare, după ce va fi ridicată această limitare a tarifelor de bază, o ajustare pe anumite segmente, însă nu una spectaculoasă. De asemenea, sunt de așteptat și unele scăderi pe anumite segmente. Rezultatul combinat, dacă ar fi să face o predicție, ar fi aceea că evoluția va fi una de normalitate și nu vom mai avea nimic speculativ”, a spus vicepreședintele ASF.

În legătură cu segmentele unde ar putea exista majorări, amintim că, în mod uzual apar majorări în zonele cu daunalitate mare și, de fiecare dată când am asistat la creșteri de preț, aceste segmente au crescut peste medie. În această categorie intră în principal camioanele de peste 16 tone (unde frecvența și severitatea daunelor sunt cu mult peste nivelul mediu), șoferii cu vârsta sub 30 de ani și automobilele cu motoare foarte puternice. De asemenea, un capitol separat în formează șoferii din București și Ilfov, unde daunalitatea este peste nivelul național, însă influența criteriului zonal în formarea tarifelor este semnificativ mai mică decât a principalelor criterii, adică vârsta șoferului și puterea motorului.

„Situația aceea în care putea fi speculat dezechilibrul dintre cerere și ofertă s-a atenuat. Numărul segmentelor care pot fi afectate de politici de preț agresive și incorecte față de consumator sunt din ce în ce mai puține, iar în următoarea perioadă mai sunt lucruri care se vor întâmpla și în privința cadrului de reglementare, astfel încât jucătorii din piață să speculeze mai puțin oferta redusă pe anumite segmente”, a conchis Sorin Mititelu.

Te-ar mai putea interesa și
Xiaomi va dezvălui joi prețul mașinii electrice YU7
Xiaomi va dezvălui joi prețul mașinii electrice YU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat că firma intenționează să organizeze joi un eveniment oficial de lansare pentru noul său vehicul utilitar sport electric YU7, unde se așteaptă să anunțe......
Germania îndeamnă Iran „să înceapă imediat negocieri” cu Statele Unite
Germania îndeamnă Iran „să înceapă imediat negocieri” cu Statele Unite
Germania a îndemnat duminică Iranul să reia discuţiile cu Statele Unite după atacurile americane asupra unor situri ...
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează împotriva unui ciclu nesfârșit de represalii în războiul Israel – Iran
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează împotriva unui ciclu nesfârșit de represalii în războiul Israel ...
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat duminică împotriva unui ciclu fără sfârșit de represalii, ...
Trump spune că SUA au produs „pagube monumentale” siturilor nucleare din Iran
Trump spune că SUA au produs „pagube monumentale” siturilor nucleare din Iran
Statele Unite au provocat "pagube monumentale" siturilor nucleare iraniene pe care le-au bombardat, a afirmat duminică preşedintele ...