EXCLUSIV. Clauză abuzivă? Comisionul ascuns din contractele de leasing. Toate firmele din România îl practică

O întreagă industrie financiară din România abuzează de o practică condamnată recent de Curtea Europeană de Justiţie. Firmele de leasing cer clienţilor să plătească rata exclusiv  în lei, la un curs impus, deşi finanţările sunt acordate în euro.
Şerban Buşcu - joi, 08 mai 2014, 21:01
EXCLUSIV. Clauză abuzivă? Comisionul ascuns din contractele de leasing. Toate firmele din România îl practică

Companiile de leasing din România acordă doar teoretic finanţări în euro pentru că, în realitate, ele încasează ratele de la clienţi exclusiv în lei, la un curs impus şi întotdeauna mai dezavantajos decât cele mai bune cotaţii disponibile la casele de schimb valutar. Exact această practică a fost catalogată recent ca abuzivă de către Curtea Europeană de Justiţie în urma unei întrebări puse de o instanţă maghiară.

Singura diferenţă este că, în cazul ungurilor, era vorba despre bănci care au acordat credite în franci elveţieni dar care îşi obligau clienţi să achite ratele în forinţi la un curs impus. Folosindu-se de statutul de Insitutuţii Financiare Nonbancare, firmele de leasing îşi motivează strategia prin faptul că pe teritoriul României nu pot fi încasate facturi decât în lei, nu şi în alte monede.

Este însă o explicaţie care nu poate sta în picioare atât timp cât singurul lucru pe care firmele de leasing ar trebui să îl facă pentru a permite clienţilor să-şi plătească ratele în moneda în care a fost acordată finanţarea este să îşi deschidă un cont în euro la o bancă din România. Ar fi un lucru cu atât mai firesc cu cât majoritatea firmelor de leasing din România sunt arondate unor grupuri bancare iar clienţii achită ratele la respectivele bănci.

Un comision ascuns.“ Ciupeli” de câteva zeci de lei la fiecare rată pentru o maşină din clasa medie

Companiile de leasing nu au însă niciun motiv pentru a a accepta plata în euro a ratelor atât timp cât încasarea acestora la un curs impus le aduce câştiguri suplimentare.

Concret, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, bazate pe datele www.conso.ro, un client care şi-a luat un automobil de 15.000 de euro prin leasing pe cinci ani plăteşte lunar cu până la 30 de lei mai mult decât ar face-o dacă ar avea posibilitatea să achite cu euro cumpăraţi de la o casă de schimb valutar. Raportat la valoarea ratei, rezultă  o sumă suplimentară de până la 2,5% ceea ce constituie echivalentul unui comision de administrare practicat de bănci.

Exemplu de calcul pentru un automobil de 15.000 de euro luat în leasing pe cinci ani cu avans 25%. Cursurile practicate în data de 7 mai 2014 la casele de schimb şi la firmele de leasing. Rata impusă şi rata care ar fi trebuit plătită la cel mai bun curs

Ai cumpărat euro ieftin? Ţi-l „scumpeşte” firma de leasing

Pierderile suferite de clienţi nu vin doar din diferenţa dintre cel mai bun curs de pe piaţă şi cel al firmei de leasing la data facturării, deşi nici acestea nu sunt neglijabile.

Clientul este dezavantajat şi prin faptul că nu poate plăti rata direct cu euro achiziţionaţi din timp, la un curs mai avantajos. Acest dezavantaj este cu atât mai vizibil în criză economică, atunci când leul este foarte expus. De menţionat este şi faptul că peste 95% din volumul contractelor de leasing încheiate în România reprezintă fi­nan­ţări în euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...