EXCLUSIV Cutremur în Masonerie. Se cere demisia Marelui Maestru și a conducerii MLNR: Rupeți tăcerea… Au făcut poliție politică!

Treizeci și nouă de masoni dintr-o lojă din Timișoara solicită, în termeni extrem de duri, demisia Marelui Maestru al Marii Loji Naționale din România (MLNR), Radu Bălănescu, și a întregii conduceri a organizației. Contestatarii vorbesc despre nepotism, favoritism și amenințări la adresa "fraților", dar și despre prezența în conducerea MLNR a unor persoane care au făcut poliție politică. În acest context, semnatarii scrisorii aflate și în posesia ECONOMICA.NET cer nu doar schimbarea Marelui Maestru și a membrilor Marelui Consiliu MLNR, dar și schimbarea regulilor astfel încât mandatul șefului Masoneriei să fie unic și pe o perioadă de trei ani, iar candidații la această poziție să aibă certificat de la CNSAS care să dovedească faptul că nu au făcut poliție politică.
Şerban Buşcu - Dum, 10 mai 2020, 18:25
EXCLUSIV Cutremur în Masonerie. Se cere demisia Marelui Maestru și a conducerii MLNR: Rupeți tăcerea... Au făcut poliție politică!

„Având în vedere situația de o gravitate fără precedent creată în Marea Lojă  Națională din România, constatând cu adâncă îngrijorare că în Masoneria din România și-au făcut loc  oportunismul, autoritarismul, perpetuarea în funcții și clientelismul, precum și  existența unei stări de tensiune și amenințare la adresa Fraților; constatând că prin deciziile recente luate împotriva Ritului Scoțian Antic și  Acceptat din România, Marea Lojă Națională din România s-a plasat în afara  Lanțului Fratern Universal al Masoneriei, dovadă fiind numeroasele și fermele reacții  venite din partea Supremelor Consilii ale Ritului Scoțian Antic și Acceptat din SUA, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Franța și din alte țări, riscând pierderea recunoașterii din partea United Grand Lodge of England și aruncând o pată pe obrazul Masoneriei Române; constatând că Marea Lojă Națională din România, prin Marele Maestru Radu Bălănescu, a folosit discreționar Aparatul de conducere al MLNR și a omis și modificat în mod deliberat pasaje din Constituția și Regulamentul MLNR cu scopul de a favoriza privilegii personale, uzurpând funcția supremă de conducere a MLNR; constatând că toate cele arătate mai sus sunt încălcări ale Landmarkurilor și Constituțiilor Masonice, a conduitei unui  francmason: Constatăm, ferm și fără echivoc folosirea repetată a Justiției Masonice în  interes personal și de grup, mergând până la înlăturarea abuzivă din Ordin a Fraților  care au semnalat derapaje de la conduita masonică, cu scopul de a favoriza privilegii  nejustificate ale Marelui Maestru și a unor Mari Ofițeri și Demnitari”, își încep scrisoarea transmisă fraților lor cei 39 de masoni din Timișoara.

Mai departe, semnatarii documentului vin cu mai multe cerințe, care ar duce la schimbarea radicală a structurii și regulilor cărora se supune MLNR. Una dintre acuzațiile cele mai grave este aceea că parte din conducerea actuală a asociației a făcut poliție în politică în perioada de dinainte de 1989. În acest sens, cei 39 solicită ca cei candidează pentru funcții de conducere să vină și cu dovadă oficială de la CNSAS pentru a demonstra că nu au colaborat sau nu au activat în organismele Securității. Iată mai jos solictările:

„2. Constituirea unui Mare Consiliu pro-tempore cu scopul organizării unui  Convent și a alegerilor pentru toate funcțiile vacante, conform Landmarkurilor și  Constituțiilor Masonice.

3. Reducerea mandatelor Marilor Maeștri la o exercitare de un mandat unic de  trei ani, fără posibilitatea de prelungire, orice solicitare de prelungire a acestui termen  va arunca Fratele respectiv în afara regularității din punct de vedere al MLNR

4. Ca toate funcțiile de conducere din cadrul MLNR să fie onorifice, fără niciun fel de salarii sau indemnizații, la fel cum sunt cele ale Maeștrilor Venerabili în Scaun. Marele Maestru va avea o funcție de reprezentare a Lojilor din MLNR care să respecte autonomia Respectabilelor Loji din Obediența  MLNR și să fie însoțite de un certificat CNSAS.Toate pozițiile de vârf ale MLNR să fie îndeplinite doar din onoarea pe  care o are un Frate Mason care obține aceste demnități, din motivația sa dezinteresată material și din dorința sinceră de a sluji Ordinul. După cum s-a constatat mereu,privilegiile deschid setea de a le păstra cu orice preț, de la compromisuri de ordin moral până la abuzuri sau fraude în enunțarea hotărârilor Conventului. În acest context, deplasările și cheltuielile de protocol vor fi suportate din bugetul Ordinului, în totală transparență și cu motivații bine întemeiate.

5. Cerem reducerea la minim a structurii Marelui Consiliu, a demnităților și titlurilor Demnitarilor, a acordării excesive de funcții, diplome și medalii, procedură care diluează valoarea reală a acestora și bagatelizează meritele.

6. Cerem o revizuire corectă și realistă a apartenenței la Ordin a Fraților Masoni, o rigoare a participării lor la Ținutele Rituale.

7. Cerem eliminarea din Ordin a tuturor celor care au fost implicați în scandaluri de corupție, a celor condamnați pentru astfel de fapte, precum și a celor care au făcut poliție politică.

8. Cerem micșorarea substanțială a contribuției cu Metale și taxe care fac o puternică discriminare și înlătură din rândul Ordinului Frații Masoni din sferele culturală, artistică și nu numai; Frați care în prezent nu își permit să plătească aceste dări și trec în Adormire scăzând nivelul de spiritualitate al Atelierelor. Considerăm că aceste criterii de apartenență nu trebuie să fie influențate, sau condiționate de standardul material al Fraților ci de calitățile lor de oameni liberi si de bune moravuri.

9. Cerem respectarea autonomiei Lojelor și a Riturilor, fără ingerințe în viața lor internă, ori presiuni, amenințări și șantaj legate de opțiunile lor față de un candidat sau altul în contextul alegerilor.”

Cine este Radu Bălănescu, omul care conduce de 10 ani Masoneria din România, și ce este MLNR

Radu Bălănescu, actualul Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România(MLNR), a fost ales în această poziție, pentru prima dată, în 2010 și ultima dată a fost confirmat la finalul lui 2018, pentru un mandat de patru ani. În 2018,  la alegerea în funcția de Mare Maestru la Conventul Marii Loje, delegații au votat pentru Bălănescu în proporție de 94,2%, restul optând pentru contracandidatul său.Radu Bălănescu, 55 de ani, este, în viața profană, director medical al Spitalului clinic de urgență pentru copii Grigore Alexandrescu. La conducerea Masoneriei a fost ales pentru prima oară în 2010. În 2014, el a devenit secretar general al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare, cea mai înaltă demnitate internațională obținută de un mason român. Vioci din Masonerie au început să îl conteste pe Bălănescu din 2019, când presa a scris că Marele Maestru a fost implicat în afaceri ilegale în construcții.  Un material mai amplu în acest sens a fost publicat atunci de ediția din România a Newsweek.

MLNR este principala structură masonică din România, recunoscută la nivel internațional. Detalii despre structura MLNR și despre scopurile sale declarate pot fi citite AICI.

De menționat că Masoneria are, în România, statutul de organizație de utilitate publică, cu toate beneficiile și obligațiile care decurg din acest statut. Despre ce înseamnă organizație de utilitate publică și ce beneficii decurg de aici, puteți citi la această adresă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...