EXCLUSIV. Liberalizarea preţurilor la gaze pentru populaţie se va amâna cu încă cinci ani

Autorităţile de la Bucureşti vor negocia cu Bruxelles-ul un nou calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, care presupune decalarea cu cinci ani a creşterii preţurilor la gaze. În plus, scumpirile ar putea fi de mai mică amploare.
Mihai Nicuţ - mar, 26 aug. 2014, 21:00
EXCLUSIV. Liberalizarea preţurilor la gaze pentru populaţie se va amâna cu încă cinci ani

Guvernul României va negocia cu reprezentanţii Comisiei Europene un nou calendar de liberalizare a pieţei de gaze naturale, care va presupune deschiderea totală a pieţei pentru consumatorii casnici la orizontul anilor 2023-2025, faţă de 2018, cât este convenit acum în calendarul de liberalizare, potrivit unor surse guvernamentale.

“Majorarea de preţ de la 1 octombrie, ce ar i trebuit făcută potrivit calendarului actual, nu se va mai aplica. Ulterior, vom negocia un alt calendar, pentru o perioadă mai lungă, astfel încât populaţia să primească în continuare gaz din producţia internă, iar creşterile de preţ să fie mai rare şi, pe cât posibil, mai mici” au declarat sursele noastre.

România şi-a asumat un calendar de liberalizare totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, care să se întindă până în 2018. Practic, în acel an, ar urma ca populaţia să primească gaze la un preţ negociat direct, pe piaţa liberă, între producători şi furnizori, iar statul să nu mai aibă vreun  cuvând de spus în privinţa preţului sau a sursei gazelor. Acest calendar presupune o creştere trimestrială a preţurilor, cu câteva procente de fiecare dată, în fiecare an, până în 2018, şi a stârnit temeri referitoare la cât de mult poate suporta populaţia preţurile rezultate la finalul procesului.

Iată cum arată acum calendarul:

În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 3% în 1 octombrie.

În 2015 se prevede creşterea preţului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie şi cu 3% în 1 octombrie.

Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creşteri de preţ cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Creşterile de preţ pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie şi 3% în 1 octombrie.

Pentru 2018, preţul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat ieri că majorarea de preţ de la 1 octombrie, conform calendarului actual, nu va mai avea loc. „Există însă şi o divergenţă majoră cu DG Enterprise a CE referitoare la o presupusă interdicţie privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcţiei Generale Energie în soluţionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat ca până la soluţionarea acestei situaţii, statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populaţie. În consecinţă, intenţionăm să nu punem în aplicare creşterea preţului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu CE pentru 1 octombrie anul curent”, a declarat Nicolescu, într-un comunicat de presă.

Nicolescu n-a putut fi contactat pentru a confirma dacă vom avea un nou calendar de liberalizare.

Citeşte şi: România nu mai are nevoie de gazele ruseşti. Nici măcar la iarnă, oricât de grea ar fi

România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...