EximBank oferă companiilor asigurarea garanţiilor de export

EximBank oferă exportatorilor, începând din această lună, asigurarea garanţiilor de export, pentru a facilita internaţionalizarea companiilor româneşti, în special a IMM-urilor, prin preluarea de către stat a riscurilor de executare nejustificată a garanţiilor emise pentru participarea la licitaţii internaţionale şi a garanţiilor emise pentru realizarea contractelor de export, se arată într-un comunicat al băncii.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 12:19
EximBank oferă companiilor asigurarea garanţiilor de export

‘Lansarea acestui nou instrument de reducere a riscurilor demonstrează preocuparea permanentă a EximBank de pune la dispoziţia exportatorilor români produse moderne de asigurare, aliniate practicii internaţionale, produse de nişă pe care numai o bancă de export-import le poate oferi. Asigurarea garanţiilor de export reprezintă un instrument de tip last resort, pe care piaţa privată de asigurători nu îl pune la dispoziţia exportatorilor şi, de aceea, noua facilitate intră în categoria instrumentelor oficiale de susţinere a exportului’, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank.

Asigurarea emisă de EximBank în numele şi în contul statului se acordă în favoarea exportatorilor la solicitarea cărora au fost emise garanţii pentru participarea la licitaţii în străinătate sau pentru realizarea contractelor de export, scrie Agerpres.

Potrivit comunicatului citat, Asigurarea acoperă maximum 95% din scrisorile de garanţie bancară, plafoanele de garanţii bancare sau garanţiile emise de instituţii de asigurare sau alte instituţii abilitate pentru susţinerea tranzacţiilor de export şi a internaţionalizării companiilor româneşti, fie direct în favoarea debitorului, fie indirect, prin instituţii financiare din ţara debitorului sau din terţe ţări.

Oferta băncii include poliţa de asigurare a riscului de neplată la extern, pentru riscuri non-piaţă, poliţa de asigurare a creditelor de export pe termen mediu şi lung, poliţa de asigurare a creditului cumpărător şi poliţa de asigurare a investiţiilor româneşti de capital în străinătate.

‘Printre riscurile asigurate se numără cel de executare nejustificată a garanţiilor de export de către partenerul comercial, în condiţiile în care asiguratul şi-a îndeplinit obligaţiile în cadrul licitaţiei şi/sau obligaţiile contractuale sau riscul de executare a garanţiilor de export ca urmare a incapacităţii exportatorului de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale din cauza apariţiei riscurilor politice în ţara debitorului sau într-o terţă ţară’, se precizează în comunicatul citat.

Împreună cu subsidiara sa EximAsig, societate specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora – EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latină.

La finalul anului trecut, banca a lansat şi o facilitate de asigurare temporară a exporturilor pe piaţa Uniunii Europene şi a ţărilor OECD, destinată companiilor româneşti care se confruntă cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale şi politice de către asigurătorii privaţi. ‘Această facilitate, valabilă până la 31 decembrie 2016, intră în categoria ajutoarelor de stat şi a fost autorizată de către Comisia Europeană’, se precizează în comunicatul băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...