Expert PPP, despre Autostrada Tg Neamț – Iași: va fi relansată la licitație tot prin PPP, pentru că altfel nu poate fi realizată

Autostrada Târgu Neamț - Iași va fi relansată la licitație pentru construcție tot prin Parteneriat Public - Privat (PPP), pentru că altfel nu poate fi realizată, anticipează Alina Popa, expert al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, care promovează PPP-ul ca instrument de dezvoltare a României.
Anemona Andone - mie, 26 feb. 2020, 19:44
Expert PPP, despre Autostrada Tg Neamț - Iași: va fi relansată la licitație tot prin PPP, pentru că altfel nu poate fi realizată

Autostrada Târgu Neamț – Iași nu poate fi construită fără parteneriat public – privat, spune expertul Euronest Alina Popa, în contextul anulării licitației pentru construirea acestei autostrăzi prin PPP.

Potrivit acesteia, fondurile europene sunt insuficiente pentru necesarul de dezvoltare al României. Mai mult, pentru următoarea perioadă de programare, 2021 – 2027, România primește și mai puține fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii față de perioada curentă.

În ianuarie anul acesta, Guvernul Orban a anunțat anularea proiectelor de realizare prin PPP a autostrăzilor Ploiești – Brașov și Tg Neamț – Iași.

„Este un prim pas pentru deblocarea acestor proiecte, pentru că, atât proiectul pentru autostrada Comarnic-Braşov, cât şi cel pentru autostrada Târgu Neamţ-Iaşi, soluţia aleasă era sortită eşecului încă de la început, aşa cum, de altfel, am avertizat şi noi de mai multe ori. Pur şi simplu a fost o soluţie de a le îngropa încă din stadiul de pregătire a proiectelor, în loc să fie demarate proceduri pentru găsirea unor surse de finanţare, fie din fonduri externe nerambursabile sau naţionale care să ducă la realizarea acestor proiecte. Şi, aşa cum aţi spus, ministerele de resort vor veni cu soluţii în acest sens”, a declarat atunci şefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Amintim că la licitația pentru realizarea prin PPP a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) primise în vara anului trecut patru oferte. Cele patru oferte proveneau de la firme din Turcia și China: Asocierea ERG – SSB – PiMakina, Asocierea CCCC – Makyol, Ictas și Asocierea CSCEC – CCECC.

CNSP a publicat pe 30 mai 2019 anunţul pentru atribuirea contractului de realizare a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public – privat. Valoarea totală estimată a contractului era de un miliard de euro, fără TVA, iar criteriul de atribuire era cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta tehnică avea o pondere de 45%.

Pe 20 decembrie 2018 a fost publicat şi studiul de fundamentare pentru realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi. Conform acestui document, noua autostradă urma să gata în patru ani de la semnarea contractului.

Contractul avea o perioadă de derulare de 30 de ani, primii patru ani fiind pentru închidere financiară, proiectare şi execuţie, iar următorii 26 ani pentru operare. În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 48 luni aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat urma să primească din partea partenerului public o primă de succes echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, valoarea totală a primei de succes fiind de 80 milioane euro/an.

În situaţia întârzierii finalizării perioadei de proiectare şi execuţie, partenerul privat trebuia să plătească partenerului public o amendă corespunzătoare ponderii în an a perioadei de întârziere, amenda anuală fiind de 80 milioane euro.

De asemenea, realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi implica o plată anuală de disponibilitate pe perioada de operare de maximum 61 milioane euro (fără TVA). 

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi era a doua autostradă prin PPP lansată de fostul Guvern Viorica Dăncilă, după Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...