Experţii Comisiei Europene au sosit la Bucureşti pentru evaluarea MCV

Experţii Comisiei Europene (CE) au început luni misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 07:32
Experţii Comisiei Europene au sosit la Bucureşti pentru evaluarea MCV

Aceştia vor avea întâlniri, pe durata vizitei de câteva zile, cu reprezentanţii tuturor instituţiilor monitorizate.

La evaluarea anterioară din luna aprilie, Ministerul Justiţiei (MJ) a informat că au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei, Strategia Naţională Anticorupţie.

‘În cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar şi prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanţa asigurării unui proces legislativ care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalităţii în faţa legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei şi independenţa justiţiei, rolul esenţial pe care Strategia Naţională Anticorupţie îl joacă în ultimul timp în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care măsurile de modernizare a sistemului judiciar îl au asupra încrederii cetăţenilor în actul de justiţie’, arăta MJ.

De asemenea, experţii s-au arătat interesaţi din sistemul judiciar, de punerea în executare a deciziilor judecătoreşti de către Parlament şi alte autorităţi.

Potrivit agendei experţilor europeni, discuţiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor şi executării deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plângeri, practica instanţelor şi punerea în executare a deciziilor de către Parlament şi alte autorităţi. Oficialii europeni au abordat şi conflictele de interese în achiziţiile publice – controlul ex ante, dar şi eventuale modificări legislative privind aleşii locali.

La DNA, evaluarea a vizat aplicarea legilor privind corupţia în mod egal tuturor cetăţenilor, caracterul unitar şi disuasiv al pedepselor, noile coduri şi problemele legislative în acest sens şi stadiul actual în cazul dosarelor de urmărire penală, practica instanţelor şi identificarea bunurilor provenite din infracţiuni şi confiscare.

Delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, temele de discuţie fiind integritatea şi independenţa sistemului judiciar, unificarea jurisprudenţei. Cu conducerea Parchetului General experţii au abordat Codul penal şi Codul de procedură penală (probleme legislative), continuarea unificării jurisprudenţei şi caracterul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupţie în toate instanţele de pe teritoriul României, progrese în urmărirea penală a cazurilor de mică corupţie şi de conflicte de interese, rolul parchetelor în Strategia Naţională Anticorupţie.

Experţii au discutat şi cu membrii CSM despre obiectivele noii conduceri, independenţa justiţiei – ameninţări, măsuri viitoare, reforma Constituţiei, relaţia cu mass-media, probleme privind volumul de dosare, reorganizarea instanţelor, integritatea sistemului judiciar.

Temele abordate cu reprezentanţii puterii legislative au fost respectarea de către Parlament a independenţei sistemului judiciar, asigurarea că nu există excepţii de la aplicarea legilor privind incompatibilităţile, conflictele de interese şi averile nejustificate şi că legile privind corupţia se aplică în mod egal tuturor cetăţenilor – hotărâri cu privire la cererile privind percheziţia, reţinerea şi arestarea parlamentarilor, precum şi că prin introducerea noului statut al parlamentarilor se măreşte la maximum numărul de hotărâri judecătoreşti definitive care sunt executate automat. De asemenea, s-a discutat şi despre reforma Constituţiei.

Membrii CCR şi oficialii europeni au discutat despre reforma Constituţiei, Codul penal – probleme ridicate la Curte şi calitatea şi stabilitatea cadrului legislativ.

Pentru întrevederea cu reprezentanţii ÎCCJ, subiectele fost noile coduri – probleme legislative, implementarea reformei şi măsuri viitoare -, practica judiciară şi continuarea eforturilor cu privire la unificarea jurisprudenţei, sporirea consistenţei şi efectului disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupţie în toate instanţele de pe teritoriul României, practica instanţelor în deciziile privind incompatibilitatea şi la parchetele ataşate instanţelor din Bucureşti.

În aprilie a fost prima misiune de evaluare derulată în vederea pregătirii Raportului MCV care va fi dat publicităţii la finele anului 2014 sau începutul anului 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde ...
Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor Bruxellesului legate de legea privind 'protecţia suveranităţii......
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, joi, operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică ...
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim ...
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii ...