Explozie la un gazoduct ucrainean prin care tranzitează gaze ruseşti către Europa

O explozie produsă marţi în regiunea ucraineană Poltava (din centrul ţării) a afectat un gazoduct folosit la transportul gazelor naturale livrate Uniunii Europene de către Rusia, dar compania rusă Gazprom consideră că, în ciuda acestui eveniment, livrările de gaze nu vor fi perturbate întrucât există o conductă alternativă, relatează agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 14:47
Explozie la un gazoduct ucrainean prin care tranzitează gaze ruseşti către Europa

Potrivit unei surse din poliţia locală, citată de agenţia EFE, este vorba despre gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, ce leagă nordul Siberiei occidentale (din Rusia) cu partea centrală a Ucrainei şi mai multe state din centrul şi vestul Europei.

Conform relatărilor martorilor, flăcările urcă până la 200 de metri, iar pompierii nu puteau interveni din cauza temperaturilor foarte ridicate de la locul exploziei. Aceasta s-a produs la numai o zi după ce Rusia a sistat livrările de gaze pentru Ucraina, după eşecul negocierilor privind achitarea datoriilor acumulate de guvernul de la Kiev.

O sursă din cadrul companiei Gazprom a declarat că explozia nu va afecta tranzitul gazelor către Europa, întrucât există o conductă paralelă.

Explozia produsă la un gazoduct ucrainean pare a fi un act terorist – autorităţi Kiev

Explozia produsă marţi la un gazoduct de pe teritoriul Ucrainei, folosit la transportul gazelor naturale livrate Uniunii Europene de către Rusia, este cel mai probabil un act terorist prin care s-ar putea încerca legitimarea proiectului South Stream, a declarat ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, citat de agenţiile Reuters şi EFE.

‘Investigăm mai multe posibilităţi, inclusiv ipoteza principală, respectiv actul terorist’, a precizat oficialul ucrainean. El a mai spus că localnicii au auzit două bubuituri înaintea exploziei, fapt ce poate susţine această ipoteză. Oficialul ucrainean a subliniat că nu este pentru prima dată când infrastructura de transport a gazelor naturale este vizată de acte de sabotaj.

El crede că această acţiune este ‘o nouă încercare de a discredita Ucraina ca partener (al Europei) pe piaţa gazelor’, pentru a legitima în ochii Europei proiectul gazoductului South Stream, susţinut de Rusia.

Deflagraţia s-a produs în regiunea Poltava, situată în centrul ţării, departe de zonele unde au loc confruntări armate între trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod, afectat de explozie, este principala conductă ucraineană prin care trec gazele ruseşti cumpărate de statele Uniunii Europene.

Dar atât societatea ucraineană Ukrtransgaz, ce administrează infrastructura de transport a gazelor, cât şi compania rusă Gazprom, au asigurat că tranzitul gazelor nu va fi afectat, întrucât se poate folosi o conductă alternativă.

În acest context, Comisia Europeană a cerut Ucrainei să-şi respecte obligaţiile cu privire la asigurarea transportului gazelor achiziţionate de UE şi de asemenea Rusiei să-şi respecte angajamentele asumate pentru furnizarea acestor gaze către statele europene

Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina

De ieri, începând cu ora 9.00, ora României, Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale către Ucraina, din cauza facturilor neplătite. Gigantul rus a anunţat că va livra gaze doar dacă vor fi plătite în avans.

„Decizia a fost luată ca urmare a refuzului repetat al companiei Naftogaz Ucraina de a plăti factura. Datoria companiei pentru gazul rusesc deja livrat se ridică la 4,458 miliarde de dolari” a anunţat Gazprom, într-o declaraţie emisă imediat după sistarea ivrărilor, şi publicată de Russia Today. Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009.

Citeste si: Ucrainenii cer europenilor să cedeze o parte din gazele ruse importate

Citeste si: UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor și serviciilor pentru utilarea, dotarea și modernizarea spațiilor de......
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...