Exportul în Rusia a tehnologiilor pentru industria petrolieră, doar cu autorizaţie de la Ministerul Economiei

Vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, de tehnologii sau echipamente pentru industria petrolieră în Federaţia Rusă va fi făcută, până la 31 decembrie 2015, doar cu autorizaţie prealabilă eliberată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul ministerului.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 11:41
Exportul în Rusia a tehnologiilor pentru industria petrolieră, doar cu autorizaţie de la Ministerul Economiei

‘Se desemnează Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului ca autoritate competentă să elibereze autorizaţii prealabile necesare pentru vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, în mod direct sau indirect, de tehnologii sau echipamente enumerate în Anexa II a Regulamentului UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, indiferent dacă acestea provin sau nu din Uniunea Europeană, către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Federaţia Rusă sau din orice altă ţară, dacă aceste echipamente sau tehnologii sunt destinate a fi utilizate în Federaţia Rusă’, se menţionează în proiect.

Conform acestuia, în situaţia în care există motive întemeiate să se considere că vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul tehnologiilor vizează proiecte de explorare şi extracţie a petrolului în ape adânci, de explorare şi extracţie a petrolului arctic sau referitoare la petrolul de şist în Federaţia Rusă, Ministerul Economiei nu acordă autorizaţia prealabilă, scrie Agerpres.

În vederea acordării autorizaţiei prealabile, MECT poate efectua toate verificările suplimentare pe care le consideră necesare şi poate solicita toate informaţiile apreciate ca relevante, în condiţiile legii, inclusiv avize sau consultanţă de la alte autorităţi sau instituţii publice. Exportatorii au obligaţia, la solicitarea ministerului, de a furniza toate informaţiile relevante necesare atunci când solicită o autorizaţie de vânzare, furnizare, transfer sau export de tehnologii sau echipamente.

Ministerul Economiei va solicita, ori de câte ori va fi necesar, Ministerului Afacerilor Externe convocarea Consiliului Interinstituţional constituit prin OUG nr 202/2008 privind punerea în aplicarea a sancţiunilor internaţionale, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea elaborării şi emiterii de către acesta a unui aviz consultativ necesar fundamentării unei decizii legate de eliberarea autorizaţiei prelabile.

După analiza tuturor documentelor depuse de solicitant, Ministerul Economiei poate acorda sau poate refuza acordarea autorizaţiei pentru vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul tehnologiilor menţionate.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I şi se aplică până la 31 decembrie 2015.

‘Prin proiect se instituie astfel modalitatea de implementare la nivel naţional, respectiv punerea în aplicare a Regulamentului Consiliului, anterior indicat, privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina. Având în vedere intenţia de modificare a cadrului normativ de reglementare a sancţiunilor internaţionale, prezenta hotărâre va avea caracter tranzitoriu, până la definitivarea sistemului naţional de implementare a sancţiunilor. Până la data de 31 decembrie 2015 se va stabili mecanismul naţional pentru emiterea autorizaţiilor, precum şi structura unică în măsură să gestioneze întreaga problematică a sancţiunilor’, se menţionează în Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.

Conform Deciziei 2014/145/PESC, emisă în urma evenimentelor din Ucraina de la începutul anului 2014, la 6 martie 2014, şefii de stat sau de guvern ai Uniunii Europene au condamnat cu fermitate încălcarea gratuită a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Federaţia Rusă şi au îndemnat Federaţia Rusă să îşi retragă imediat forţele armate către zonele de staţionare permanentă a acestora, în conformitate cu acordurile relevante. Aceştia au declarat că orice nouă acţiune a Federaţiei Ruse în direcţia destabilizării situaţiei din Ucraina ar duce la consecinţe suplimentare şi de anvergură pentru relaţiile dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Federaţia Rusă, pe de altă parte, într-o serie vastă de domenii economice.

Astfel, la 17 martie 2014, Consiliul a adoptat Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, prin care Consiliul a impus restricţii de călătorie şi măsuri de îngheţare a activelor.

La nivel naţional, prin OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, sunt stabilite normele de aplicare la nivel naţional a acestora şi constituirea unui Consiliu Interinstituţional pentru Implementarea Sancţiunilor Internaţionale (CIISI), coordonat de MAE, care să analizeze implementarea sancţiunilor.

Conform alin 4 al art 4 din OUG 202/2008 sancţiunile internaţionale devin obligatorii prin adoptarea unui act normativ care va stabili şi măsurile necesare de punere în aplicare inclusiv incriminarea încălcării acestora după caz.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...