Exporturile de grâu şi porumb au crescut cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2013

România a exportat, în primul semestru din acest an, 2,46 milioane de tone tone de grâu şi porumb, în creştere cu 37% faţă de perioada similară din 2013, când exporturile au totalizat 1,8 milioane tone, relevă analiza comparativă a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare în semestrul I din 2014, consultată de AGERPRES.
Economica.net - lun, 06 oct. 2014, 05:43
Exporturile de grâu şi porumb au crescut cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2013

Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe), grâul a reprezentat 1,385 milioane tone, iar porumbul 1,074 milioane tone. Din exporturile de porumb s-au obţinut 328,6 milioane de euro, iar din cele de grâu 293,6 milioane de euro.

Conform datelor MADR, încasările totale obţinute din exporturile de grâu şi porumb au depăşit 622,2 milioane de euro, în perioada ianuarie – iunie 2014, reprezentând aproape o treime (30%) din suma totală încasată din exporturile de produse agroalimentare, care s-a cifrat la 2,030 miliarde de euro în primul semestru.

În perioada similară din 2013, încasările din exporturile de grâu şi porumb au fost de 538,4 milioane de euro.

Potrivit datelor MADR, primele trei poziţii în exporturile României din prima jumătate a acestui an au fost ocupate de porumb, ţigări de foi, ţigarete şi grâu care au adus încasări totale de 933 de milioane de euro, adică aproape jumătate din suma totală încasată din exporturi în semestrul I.

În primele şase luni din 2014, balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un deficit de 295,3 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 450,59 milioane euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2013.

România a exportat în primele şase luni produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare de peste două miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile au urcat cu doar 1,1%, până la 2,32 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat sâmbătă că România are şanse să încheie şi anul 2014 cu un excedent al balanţei comerciale cu produse agroalimentare, pentru al doilea an consecutiv.

‘Anul trecut, pentru prima dată după 20 de ani, am reuşit să avem o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare. Am exportat mai mult decât am importat, pentru prima dată după 20 de ani. Este un aspect pozitiv, dar eu sunt realist şi vă spun că există şi un lucru mai puţin bun, şi anume că exportăm foarte multă materie primă. (….) Există şi în anul 2014 premisa ca exporturile să fie mai mari decât importurile. Pe primele şase luni suntem în continuare campioni la exportul de porumb dar, încă odată, este vorba de materie primă şi nu de producţie procesată. În primele şase luni am exportat produse agroalimentare cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013, iar producţia din acest an se anunţă cel puţin la fel de bună ca şi cea din 2013’, a spus Daniel Constantin.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...