EY: Intenţia de cumpărare a vehiculelor electrice creşte uşor, la nivel global, dar scade cererea

Cererea globală pentru vehicule electrice a încetinit, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare, context în care 58% dintre consumatori au declarat că intenţionează să cumpere o maşină ecologică, conform rezultatelor celei de-a V-a ediţii anuale a raportului EY Global Mobility Consumer Index, publicate joi.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 15:23
EY: Intenţia de cumpărare a vehiculelor electrice creşte uşor, la nivel global, dar scade cererea

Potrivit sursei citate, deşi, la nivel global, ponderea celor care intenţionează să achiziţioneze un vehicul electric a crescut de la 55% la 58%, în 2024 faţă de anul anterior, cererea începe să stagneze, după ce aceasta s-a majorat de la 30% la 55% în intervalul 2020 – 2023.

Peste un sfert dintre respondenţi (27%) îşi motivează dezinteresul pentru cumpărarea unui vehicul electric prin faptul că infrastructura de încărcare lipseşte, 25% au declarat că sunt preocupaţi de autonomia vehiculelor electrice, iar 18% au spus că încărcarea vehiculelor electrice durează prea mult.

În premieră, cel mai recent studiu EY a identificat şi temeri privitoare la costul ridicat al înlocuirii bateriilor, menţionate de către 26% dintre potenţialii cumpărători.

Analiza de specialitate relevă faptul că, în 2024, preţurile ridicate ale carburanţilor au continuat să devanseze alţi factori care i-au motivat pe consumatori să cumpere un vehicul electric, 37% dintre respondenţi invocându-l drept principalul motiv. În schimb, preocupările legate de protecţia mediului şi-au pierdut constant din importanţă în ultimii ani (doar 34% dintre respondenţi l-au menţionat ca factor încurajator în 2024, comparativ cu 49% în 2021).

„Per total, la nivel mondial, intenţia de achiziţionare a unui autovehicul de orice tip a crescut de la 44% la 51% (…) În acelaşi timp, pieţele europene au înregistrat o creştere a intenţiei de cumpărare a unui automobil în următorii doi ani, în special în Marea Britanie, unde intenţia a crescut puternic de la 45% în 2023, la 56% în acest an, ceea ce a avut drept rezultat depăşirea celorlalte ţări europene. Şi în Norvegia intenţia de a achiziţiona un automobil în următorii doi ani s-a majorat de la 34%, la 50% în ultimul an. În pofida creşterii intenţiei de cumpărare a unui autovehicul pe termen lung în Marea Britanie, această majorare semnificativă nu s-a tradus în intenţie de achiziţie a unui vehicul electric, care a crescut doar la 59% anul acesta, de la 54% în 2023”, se menţionează în studiu.

În ceea ce priveşte mărcile preferate, datele arată că 30% dintre consumatorii din regiunea Asia-Pacific care intenţionează să cumpere un vehicul electric au cel puţin o marcă chinezească între primele trei preferinţe, dar această pondere scade la 16% în cazul respondenţilor latino-americani (Brazilia, Mexic, Columbia) şi la 12% în privinţa europenilor. Aceştia din urmă au declarat că principalul motiv pentru care ar lua în considerare o marcă de vehicule electrice chinezească este posibilul raport calitate-preţ (59%) şi atractivitatea vehiculelor oferite (51%), în timp ce raportul calitate-preţ a reprezentat un factor mai puţin important în cazul respondenţilor din Asia-Pacific.

De asemenea, conectivitatea autovehiculelor a devenit un aspect-cheie pentru consumatori, iar 60% dintre aceştia au indicat că, dacă o tehnologie ar fi disponibilă, ar utiliza-o.

Referitor la costul serviciilor aferente autovehiculelor conectate, la nivel mondial, 49% dintre respondenţi au menţionat că sunt prea scumpe, cu 45% pentru cei din Europa.

Totodată, 36% din totalul celor chestionaţi la nivel global au afirmat că au temeri legate de transmiterea de date sensibile.

Studiul EY Mobility Consumer Index (MCI) are la bază un sondaj global realizat, în intervalul iunie – iulie 2024, pe un eşantion de 19.000 de consumatori din 28 de ţări (Australia, Austria, Brazilia, Canada, China, Columbia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Thailanda, Vietnam, Masarea Britanie şi SUA).

Cercetarea are drept scop evaluarea procesului de achiziţie a autovehiculelor de către consumatori şi oferă, în acelaşi timp, informaţii cu privire la atitudinile lor privind durabilitatea şi alegerile în materie de mobilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom începe să vândă gaze consumatorilor industriali din Bulgaria
Petrom începe să vândă gaze consumatorilor industriali din Bulgaria
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, își extinde activitatea de furnizare gaze naturale pe piața bulgară, arată compania petrolieră într-un comunicat......
Boloş participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN)
Boloş participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN)
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, participă marţi, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, ...
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Guvernul elen previzionează o creştere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depăşind marile economii europene, datorită veniturilor ...
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
 OMV Petrom a realizat o producţie de hidrocarburi de 107.200 barili echivalent petrol pe zi, în cel de-al treilea trimestru ...