1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Extern

Fabio Panetta, BCE: Condiţiile favorabile de finanţare ajută la ieşirea din criza provocată de pandemie

Banca Centrală Europeană trebuie să menţină costurile de împrumut extrem de scăzute pentru a da posibilitatea guvernelor să recurgă la cheltuieli pentru a ieşi din criza provocată de pandemia de coronavirus (Covid-19), a afirmat vineri Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.

27 noi, 2020 | Agerpres

"Condiţiile favorabile de finanţare creează cel mai bun mediu pentru o politică fiscală eficientă, care, la rândul ei, creează condiţiile pentru ca sectorul privat să beneficieze deplin de condiţiile favorabile de finanţare pe care le asigurăm prin măsurile noastre", a declarat oficialul BCE, într-un interviu acordat publicaţiei portugheze Expresso.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat că instituţia va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, la reuniunea din decembrie, când va pune la punct noul pachet de stimulente destinat susţinerii economiei zonei euro.

"Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutorarea politicii noastre monetare", a explicat Christine Lagarde.

La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc în data de 29 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă, însă Christine Lagarde a promis că BCE îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.

"Putem face mult mai mult, printr-o combinaţie între programul nostru de achiziţionare de active şi măsurile noastre de susţinere a finanţării economiei reale prin intermediul băncilor şi a pieţei de obligaţiuni. Nu există îndoieli privind angajamentul BCE de a acţiona", a dat asigurări Panetta.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO