EXCLUSIV Hidroelectrica reziliază contractele de vânzare a energiei către AIK Energy, firma cu cea mai agresivă ofertă pentru clienții casnici

Hidroelectrica a trimis deja operatorului pieței de energie electrică anunțurile de denunțare a mai multor contracte de vânzare a energiei electrică către AIK Energy Ltd, cu livrare anul viitor, potrivit unor surse din piața de energie. Complexul Energetic Oltenia reziliase și ea contracte cu AIK, la începutul lunii. Rezilierile s-au făcut din cauza AIK, potrivit datelor publice și surselor noastre.
Mihai Nicuţ - mie, 30 dec. 2020, 12:32
EXCLUSIV Hidroelectrica reziliază contractele de vânzare a energiei către AIK Energy, firma cu cea mai agresivă ofertă pentru clienții casnici

Hidroelectrica a denunțat mai multe contracte de vânzare a energiei electrice către AIK Energy LTD Londra Sucursala București încheiate deja, dar pentru care nu începuse livrarea fizică. Este vorba despre energie cu livrare în bandă a 15 MW orari, cu livrare în primul trimestru al anului viitor, potrivit surselor noastre

Adică, în total 32.400 MWh pe care AIK Energy nu îi mai primește de la Hidroelectrica în primul trimestru al anului viitor.

Contractele au fost încheiate de piața centraliată de contracte bilaterale cu negociere continuă (PCCB-NC) iar anunțul de reziliere va urma să apară în curând și la secțiunea dedicată de pe platforma OPCOM.

Motivul pentru care Hidroelectrica a reziliat contractele este faptul că AIK nu a venit cu scrisoare de garanție bancară necesară potrivit regulilor pieței pentru a se începe livrarea energiei. În acest caz, compania este îndreptățită să rezilieze direct contractul, fără vreun recurs la instanță, după cum se arată chiar în contratul cadru de tranzacționare a energiei pe PCCB-NC.

Iar denunțarea de către Hidroelectrica a contractelor de livrare nu este o premieră. La începutul acestei luni, Complexul Energetic Oltenia rezilia, la rândul său, două contracte de vânzare de energie electrică către AIK, unul care viza livrarea în bandă pentru primul semestru al anului viitor și altul pentru trimestrul patru al acestui an. De fiecare dată, motivul invocat de CE Oltenia a fost: “Neîndeplinirea obligațiilor de plata de catre AIK ENERGY LTD LONDRA SUCURSALA BUCURESTI”

AIK Energy România este furnizorul cu cea mai bună ofertă concurențială de vânzare a energiei electrice către consumatorii casnici, mai bună chiar și decât a Hidroelectrica, de unde achiziționa, parțial, energia electrică pentru furnizarea către proprii clienți.

AIK Energy este fosta Valahia Gaz, care a fost, în trecut, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din România. Firma a fost foarte agresivă în oferte și pentru consumatorii casnici de gaz, însă, în noiembrie, și-a anunțat clienții că nu le mai poate asigura furnizarea gazului iar aceștia au fost trecuți la un alt furnizor, de ultimă instanță, Premier Energy.

Pe piața de electricitate, AIK întâmpina probleme încă înainte de aceste denunțări. Mai precis, AIK Energy Ltd. apare cu o datorie de circa 693.000 de lei la Transelectrica, în contul creanțelor pe piața de echilibrare, deci compania nu a plătit la timp facturile aferente dezechilibrelor produse în piață.

Ce se întâmplă cu clienții

În cazul în care AIK Ltd cumpăra energia pentru a fi furnizată de AIK Energy România, aceasta din urmă trebuie să cumpere energie din alte surse, dacă nu a cumpărat deja, pentru a asigura energia electrică pentru clienții săi pe care nu o mai primește de la aceștti producători. Dacă nu reușește, și se află în imposibilitatea de a le asigura furnizarea, atunci clienții săi vor fi preluați de unul dintre Furnizorii de Ultimă Instanță până când vor încheia un nou contract cu un alt furnizor. Clienții nu vor rămâne nicio clipă fără energie electrică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...