Cât plăteşti gazul de la 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%

Facturile la gaz scad, din această lună, cu 3,22% pe unitatea de energie consumată. Facturile clienţilor GDF Suez vor fi, pe medie, mai mici decât cele ale clienţilor E.ON.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 22:01
Cât plăteşti gazul de la 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%

Furnizorii de gaz pentru consumatorii casnici au transferat integral în preţ scăderea TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie. Prin urmare, luna ianuarie va aduce facturi mai mici cu 3,22% în toată ţara. Astfel, preţul pentru 1 MWh(1.000 de kWh) ajunge la 136,9 lei, în cazul GDF Suez (ENGIE), şi la 156,12 lei, în cazul E.ON. Cei doi furnizori acoperă peste 90% din consumul de gaze al gospodăriilor din România.

În ceea ce priveşte metrul cub, deşi nu este tarifat distinct în factură, calculele ECONOMICA.NET arată că acesta costă, din ianuarie, 1,48 lei, la GDF Suez, şi 1,65 lei, la E.ON.

Din 2007, facturile la gaz măsoară energia produsă de arderea gazului şi nu volumul de gaz consumat. Energia consumată se calculează înmulţind numărul de metri cubi (mc) consumaţi cu valoarea  constantei PCS şi cu tariful în lei per MWh, practicat de furnizorul respectiv. PCS – puterea calorifică superioară exprimă cantitatea de energie (exprimată în MWh) degajată prin arderea în condiţii standard (temperatură şi presiune) a unei cantităţi de 1 mc de gaze naturale. Fiecare furnizor este obligat să precizeze pe factură valoarea  PCS. Aceasta variază funcţie de zonă, de furnizor şi de provenienţa gazelor naturale. O valoare a PCS comună pentru furnizorii din România este de 0,0109  MWh/mc. Aceasta înseamnă că 1 mc de gaze naturale are un echivalent energetic de 0,010973  MWh. 

În afară de cei doi mari furnizori amintiţi, mai există şi alţii, iar preţurile practicate de aceştia pot diferi, funcţie de localitate şi regiune a ţării, cu până la 50%.

Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Diferenţele atât de mari între diverşi furnizori de pe piaţa reglementată sunt explicate de către preşedintele ANRE Niculae Havrileţ prin faptul că fiecare firmă are costuri diferite, care, dacă sunt justificate, trebuie recunoscute. Astfel, un furnizor care va livra gaze într-un sat de la munte, cu puţini  locuitori, va avea costuri mai mare decât un alt furnizor care livrează gaze către clienţii dintr-un oraş mare de la câmpie. „Periodic, facem o analiză de costuri şi rentabilitate pentru fiecare furnizor. Dacă se constată că nu şi-a acoperit costurile pentru acea perioadă îi aprobăm o majorare de tarif. În schimb, dacă se constată că a câştigat în mod nejustificat, îi scădem nivelul de tarif practicat”, precizează Havrileţ.

Ultima modificare de preţ a gazului pentru piaţa reglementată a fost la 1 iulie 2015. Atunci, în toată ţara, preţurile au crescut în medie cu 10,7%. Următoarea ajustare va fi la 1 aprilie 2016.

Preţul gazului consumat de consumatorii casnici este stabilit de către ANRE. Piaţa gazelor pentru consumatorii casnici este în curs de liberalizare. Preţul gazului de producţie internă va creşte gradual până la nivelul celui la care se fac acum tranzacţiile pe bursă, adică vom asista la o mărire de circa 10-15%. Preţul gazului pentru firme este complet liberalizat, de la începutul lui 2015. În România, există circa 3 milioane de gospodării ce consumă gaz în regim reglementat.

Te-ar mai putea interesa și
Un general polonez afirmă că avioane ale ţării sale ar putea transporta arme nucleare
Un general polonez afirmă că avioane ale ţării sale ar putea transporta arme nucleare
Generalul Roman Polko, şeful interimar al Cabinetului de Securitate Naţională al Poloniei, a comentat joi unele declaraţii ale preşedintelui Andrzej Duda privind posibilitatea de a instala arme......
Ciolacu: Important este că am hotărât că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile
Ciolacu: Important este că am hotărât că vor creşte şi salariul minim pe economie şi pensiile
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că este important că în coaliţia de guvernare s-a decis creşterea ...
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050 – analiză
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050 – analiză
România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050, generând 575 de miliarde de euro adiţional de-a ...
Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
 Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste ...