Cât plăteşti gazul de la 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%

Facturile la gaz scad, din această lună, cu 3,22% pe unitatea de energie consumată. Facturile clienţilor GDF Suez vor fi, pe medie, mai mici decât cele ale clienţilor E.ON.
Economica.net - lun, 18 ian. 2016, 22:01
Cât plăteşti gazul de la 1 ianuarie, când TVA a scăzut la 20%

Furnizorii de gaz pentru consumatorii casnici au transferat integral în preţ scăderea TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie. Prin urmare, luna ianuarie va aduce facturi mai mici cu 3,22% în toată ţara. Astfel, preţul pentru 1 MWh(1.000 de kWh) ajunge la 136,9 lei, în cazul GDF Suez (ENGIE), şi la 156,12 lei, în cazul E.ON. Cei doi furnizori acoperă peste 90% din consumul de gaze al gospodăriilor din România.

În ceea ce priveşte metrul cub, deşi nu este tarifat distinct în factură, calculele ECONOMICA.NET arată că acesta costă, din ianuarie, 1,48 lei, la GDF Suez, şi 1,65 lei, la E.ON.

Din 2007, facturile la gaz măsoară energia produsă de arderea gazului şi nu volumul de gaz consumat. Energia consumată se calculează înmulţind numărul de metri cubi (mc) consumaţi cu valoarea  constantei PCS şi cu tariful în lei per MWh, practicat de furnizorul respectiv. PCS – puterea calorifică superioară exprimă cantitatea de energie (exprimată în MWh) degajată prin arderea în condiţii standard (temperatură şi presiune) a unei cantităţi de 1 mc de gaze naturale. Fiecare furnizor este obligat să precizeze pe factură valoarea  PCS. Aceasta variază funcţie de zonă, de furnizor şi de provenienţa gazelor naturale. O valoare a PCS comună pentru furnizorii din România este de 0,0109  MWh/mc. Aceasta înseamnă că 1 mc de gaze naturale are un echivalent energetic de 0,010973  MWh. 

În afară de cei doi mari furnizori amintiţi, mai există şi alţii, iar preţurile practicate de aceştia pot diferi, funcţie de localitate şi regiune a ţării, cu până la 50%.

Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Diferenţele atât de mari între diverşi furnizori de pe piaţa reglementată sunt explicate de către preşedintele ANRE Niculae Havrileţ prin faptul că fiecare firmă are costuri diferite, care, dacă sunt justificate, trebuie recunoscute. Astfel, un furnizor care va livra gaze într-un sat de la munte, cu puţini  locuitori, va avea costuri mai mare decât un alt furnizor care livrează gaze către clienţii dintr-un oraş mare de la câmpie. „Periodic, facem o analiză de costuri şi rentabilitate pentru fiecare furnizor. Dacă se constată că nu şi-a acoperit costurile pentru acea perioadă îi aprobăm o majorare de tarif. În schimb, dacă se constată că a câştigat în mod nejustificat, îi scădem nivelul de tarif practicat”, precizează Havrileţ.

Ultima modificare de preţ a gazului pentru piaţa reglementată a fost la 1 iulie 2015. Atunci, în toată ţara, preţurile au crescut în medie cu 10,7%. Următoarea ajustare va fi la 1 aprilie 2016.

Preţul gazului consumat de consumatorii casnici este stabilit de către ANRE. Piaţa gazelor pentru consumatorii casnici este în curs de liberalizare. Preţul gazului de producţie internă va creşte gradual până la nivelul celui la care se fac acum tranzacţiile pe bursă, adică vom asista la o mărire de circa 10-15%. Preţul gazului pentru firme este complet liberalizat, de la începutul lui 2015. În România, există circa 3 milioane de gospodării ce consumă gaz în regim reglementat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Toți producătorii de energie electrică din România vor fi supraimpozitați – proiect. Care este procentul și mecanismul
Toți producătorii de energie electrică din România vor fi supraimpozitați – proiect. Care este procentul și mecanismul
Unul dintre amendamentele la OUG/118 referitoare la măsurile de diminuare a poverii facturilor mari de energie electrică ...
Valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 17,4%, în primele şapte luni
Valoarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 17,4%, în primele şapte luni
Comerţul cu ridicata a înregistrat, pe ansamblu primelor şapte luni din acest an, o cifră de afaceri în creştere cu ...
Reducerea facturii la electricitate și gaze, mecanismul complet: compensare, plafonare, amânare la plată a facturilor pentru casnici, reducerea taxelor pentru IMM-uri – proiect PNL
Reducerea facturii la electricitate și gaze, mecanismul complet: compensare, plafonare, amânare la plată a facturilor ...
OUG 118/2021, care introducea schema de compensare a facturilor la electricitate și gaze pentru persoane fizice în perioada ...