Falimentul Astaldi: compania cu contracte de miliarde de euro în România ar putea fi preluată de Salini

Cea mai mare firmă italiană de construcţii, Salini Impregilo, a decis să continue preluarea rivalului Astaldi SpA, care se confruntă cu probleme financiare, accelerând planul sprijinit de stat pentru redresarea industriei muribunde a construcţiilor din Italia, transmit ANSA şi Reuters citate de Agerpres. Astaldi are contracte de miliarde de euro în România. Printre cele mai importante se numără metroul de Drumul Taberei (Magistrala 5), Autostrada A3, Câmpia Turzii - Târgu Mureş, contracte cu CFR SA de 3,45 miliarde lei pentru modernizarea a 81 kilometri de cale ferată, iar cu Primăria Capitalei italienii au un contract pentru finalizarea Pasajului Ciurel.
Economica.net - mar, 16 iul. 2019, 12:01
Falimentul Astaldi: compania cu contracte de miliarde de euro în România ar putea fi preluată de Salini

Salini va investi 225 milioane de euro în Astaldi, aflată în prezent în faliment, în schimbul unei participaţii majoritare, ca parte a unui plan de finanţare mai mare, de 1,8 miliarde de euro, menit să creeze un nou lider naţional, scrie Agerpres.

În cadrul procesului de asigurare a finanţării Salini va emite acţiuni de 600 milioane de euro.

Salini vrea să conducă procesul de consolidare al industriei, folosind preluarea Astaldi pentru a crea o afacere care să poată concura cu giganţii globali pentru proiecte majore de infrastructură în ţară şi în străinătate.

Salini a precizat că oferta pentru Astaldi este condiţionată de obţinerea până la 1 august a fondurilor pentru planul său de la banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi de la un grup de bănci comerciale, inclusiv creditorii italieni Intesa Sanpaolo şi UniCredit, şi grupul francez BNP Paribas.

Astaldi este a doua mare firmă de construcţii din Italia.

În 2018, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât ratingul acordat Astaldi de la „CCC minus” la „D” (default). Retrogradarea vine după ce Astaldi a cerut în septembrie unui tribunal din Roma protecţie faţă de creditorii săi, în urma întârzierii vânzării podului din Turcia. Astaldi a precizat că a solicitat protecţie faţă de creditori „cu rezervare”, o modalitate folosită în Italia pentru a permite unei firme să-şi continue afacerile.

Astaldi, care are peste 10.500 de angajaţi, spera să vândă cel de-al treilea pod peste strâmtoarea Bosfor (Istanbul) pentru a-şi întări nivelul lichidităţilor şi a-şi reduce datoria, care se ridica la 1,26 miliarde euro (1,5 miliarde de dolari) la finalul anului trecut.

În România, Astaldi are contracte de miliarde de euro încheiate cu administraţia centrală, dar şi locală. Numai pentru 2019, Astaldi are angajamente pentru finalizarea unor lucrări de construcţie în valoare de 400 milioane de euro, conform declaraţiilor fostului ministrul al Transporturilor, Lucian Şova. Cel mai important proiect aflat în derulare este finalizarea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou, între staţiile Eroilor şi Râul Doamnei.

Tot Astaldi are în execuţie şi cel mai mare lot din Autostrada A3, Câmpia Turzii – Târgu Mureş, respectiv lotul 2 din tronsonul Ogra – Câmpia Turzii, în lungime de 18 km, contract de 437 miliarde lei. Cu CFR SA, Astaldi are contracte de 3,45 miliarde lei pentru modernizarea a 81 kilometri de cale ferată, iar cu Primăria Capitalei italienii au un contract pentru finalizarea Pasajului Ciurel.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...