Falimentul City Insurance, un Lehman Brothers dâmbovițean. Giganții mondiali care au auditat compania ani la rândul și-au retras concluziile. Când va lua ASF decizia finală?

Trei mari companii de audit au verificat situația financiară a City Insurance în cei patru ani în care asigurătorul a funcționat și a încasat bani cu ajutorul unui fals descoperit de ASF abia în 2021. Două dintre companiile respective au fost chemate la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a arăta cum a fost posibil acest lucru și, spun sursele Economic.net, și-au retras oficial concluziile. Mișcarea le va ajuta inclusiv în contextul în care pe numele City Insurance și ale conducătorilor și acționarilor săi au fost formulate deja plângeri penale. Consiliul ASF se va întâlni curând, posibil chiar săptămâna aceasta, pentru a vota ridicarea licenței City Insurance și formularea unei cereri de faliment. În acest moment se lucrează la documentație și argumentație, proces care durează având în vedere și deosebita abilitate a City Insurance de a convinge instanțele din România.
Şerban Buşcu - lun, 13 sept. 2021, 22:28
Falimentul City Insurance, un Lehman Brothers dâmbovițean. Giganții mondiali care au auditat compania ani la rândul și-au retras concluziile. Când va lua ASF decizia finală?

Aflată cu ambele picioare în groapă, City Insurance își îndeplinește  visul anunțat ani la rândul de acționarii săi: intră în liga mare. În liga mare a societăților financiare ajunse în faliment pline de „diplome cu felicitare”, adică ratinguri bune și rapoarte pozitive primite de la marile nume ale consultanței și auditului mondial. Poate cel mai cunoscut exemplu în acest sens este falimentul Lehman Brothers, piesă care a declanșat prăbușirea unui întreg domino financiar creditat  de nume ca Deloitte, Ernst and Young (EY), KPMG sau Price Waterhouse Coopers (PwC), ca să dăm doar numele celor care formează așa numitul ” Big Four” . În cazul City Insurance, Deloitte a fost doar la început și doar cu un raport financiar simplu  (a realizat raportul financiar în procedura de redresare impusă de ASF în 2016, ) și KPMG doar la final (este compania care a auditat City în exercițiul Balance Sheet Review, ale cărui concluzii nu au fost făcute publice), însă există alte nume mari care au girat cifrele companiei an de an.

Ele sunt BDO și Grant Thornton. Ambele, spun surse avizate, și-au retras concluziile, mai ales în perspectiva proceselor civile și penale ce vor urma.

ASF a formulat deja plângeri către DIICOT și Parchetul General.

Cu excepția KPMG (ale cărui concluzii, spun surse, sunt chiar mai dure decât cele ASF), nimeni nu a văzut nimic.

Ce era de văzut? Un deficit de rezerve de cel puțin 150 de milioane de euro, adică bani lipsă pentru plata a zeci de mii de dosare de daună. Parte din  acest deficit provine și dintr-un fals, anume indicarea unui cont care ar fi conținut 75 de milioane de euro, dar care nu exista. În fapt, City sau acționarii său nu au fost niciodată clienți ai băncii indicate. Pare incredibil pentru o companie supravegheată de ASF și auditată de trei nume mari, dar asta a constatat chiar ASF, după venirea noii conduceri.

Despre acestea a scris și Economica în repetate rânduri (AICI mai detaliat și despre șirul de complicități mai mult sau mai puțin nevinovate care au permis City să ajungă să aibă 3 milioane de clienți fără să achite daunele), însă o spune mai clar Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF:

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat, pentru Gândul  Financiar, Valentin Ionescu.

Ce mai aveau de sesizat auditorii?  Că reasigurările City Insurance nu erau deloc în regulă, altă problemă intuită de-a lungul timpului de presă, inclusiv de Economica.net.

„Am schimbat informații cu autoritatea din Cayman, am schimbat informații cu autoritatea din Barbados, care ne-au ajutat să descoperim că și pe partea de reasigurare erau probleme. În același timp, în urma controlului pe care ASF l-a început în prima parte a lunii mai, și tocmai ce a fost finalizat, am descoperit alte disfuncționalități în activitatea companiei care vor fi prezentate când acest control va fi valorificat”, a mai spus Valentin Ionescu.

Câteva zile până la ridicarea licenței, posibil și  un an până la falimentul definitiv

Responsabilul supraveghetorului, arăta pentru Economica.net, că instituția nu va face concesii și va merge până la capăt în cazul în care presupusul cumpărător al City Insurance, I3CP, nu va aduce suma necesară majorării de capital. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, iar termenul a trecut pe 6 septembrie, mai trebuie doar ca ASF să ridice licența companiei și să îi ceară falimentul.

„Conform deciziei ASF, termenul limită pentru restabilirea indicatorului de solvabilitate minimă (MCR) este 4 septembrie. Imediat după patru septembrie vom știi dacă compania și-a restabilit sau nu indicatorii de solvabilitate. Termenul de 25 august a fost cel agreat de ei. Legea este clară. Noi am identificat o lipsă de capital, am trimis decizia companiei, iar compania nu își poate restabili indicatorii cu mai puțin. Acea sumă este suma minimă necesară pentru a restabili indicatorul MCR. După restabilirea MCR ne vom uita la SCR, lichiditate și altele. Dar MCR este important. Dacă nu ai respectat acest indicator nu mai poți să funcționezi”, ne-a spus Valentin Ionescu.

Ne aflăm deja în scenariul final, iar sursele noastre spun că probabil miercuri se va lua decizia. În acest moment se lucrează la motivarea deciziei, având în vedere și că City, ca orice firmă care trăiește pe muchie de cuțit, are abilități deosebite în acțiuni de intimidare prin justiție și nu numai. Tocmai aceste abilități s-ar putea să întindă procedura de faliment pe o perioadă mult mai mare decât în cazurile Astra și Carpatica.

După decizia ASF va urma procesul de faliment, pe fond și apoi apelul. Cum City va contesta deciziile pe tote căile și va căuta soluții și de a tergiversa procesul de faliment în sine, cei care vor aștepta să fie despăgubiți de FGA vor avea de așteptat.  Fondul va intra doar atunci când falimentul este definitiv.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...