Fed ar putea majora rata dobânzii de referinţă la mijlocul anului – FMI

Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe probabil majorarea dobânzii de referinţă în următoarele luni, un semn că ritmul de creştere al economiei se îmbunătăţeşte, a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, la Forumul de la Davos, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 22 ian. 2015, 12:48
Fed ar putea majora rata dobânzii de referinţă la mijlocul anului - FMI

‘Aşteptările noastre indică o majorare a dobânzii de referinţă mai degrabă la mijlocul anului decât la sfârşitul lui 2015. Faptul că Fed va face asta este o veste bună, arată că lucrurile se mişcă în direcţia bună’, susţine şeful FMI.

Şi preşedintele Goldman Sachs, Gary Cohn, a afirmat că deşi economia SUA înregistrează creştere, există temeri privind capacitatea Fed de a majora rata dobânzii, ţinând cont de situaţia economică globală, scrie Agerpres.

Slăbiciunea din Europa, Japonia şi China a înrăutăţit prognozele de creştere ale economiei mondiale publicate recent de FMI şi Banca Mondială. În zona euro, ameninţarea deflaţiei ar putea determina BCE să anunţe joi măsuri de relaxare cantitativă (QE).

‘Sunt cu totul în favoarea unor astfel de măsuri în Europa. Riscul de a face prea puţin depăşeşte riscul de a face prea mult. Cred că e o greşeală să credem că măsurile de relaxare cantitativă vor fi un panaceu pentru Europa’, a declarat şi fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers.

În decembrie, la ultima reuniune de politică monetară a Fed din 2014, nu a fost modificată dobânda de referinţă, iar preşedintele Fed, Janet Yellen, a spus că acest lucru este puţin probabil să se producă înainte de luna aprilie 2015.

Comitetul de politică monetară al Fed a decis să menţină dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 0% şi 0,25%, nivel la care staţionează din luna decembrie 2008.

Conducerea Băncii Centrală Europene a propus, de la 1 martie, măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 50 de miliarde de euro (58 miliarde de dolari) pe lună, până la sfârşitul lui 2016, au declarat, miercuri oficiali ai BCE.

Propunerea va fi discutată începând de miercuri de către membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene, care ar putea modifica această sumă, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Propunerea de a injecta 1.100 de miliarde de euro în economia zonei euro reflectă determinarea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei pentru a preveni deflaţia şi a stimula redresarea zonei euro. O decizie finală va fi anunţată, joi, la Frankfurt, după reuniunea Consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...