1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Fed cere marilor bănci americane să pună deoparte 200 de miliarde de dolari

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a cerut luni primelor opt mari bănci americane să îşi întărească rezervele de capital şi să-şi diminueze dependenţa de creditele pe termen scurt, în ideea de a reduce necesitatea unei noi salvări de către contribuabili, transmite AP.

21 iul, 2015 | Agerpres

Conform noilor cerinţe, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon şi State Street Bank, trebuie să pună deoparte rezerve de capital în valoare totală de 200 de miliarde de dolari. Noile reguli cer băncilor americane de importanţă sistemică să-şi constituie rezerve de capital echivalente cu 1% - 4,5% din totalul activelor ponderate în funcţie de risc.

'Unul dintre obiectivele cheie ale acestei rezerve de capital este să ceară băncilor să suporte singure costurile pe care falimentul lor le-ar avea asupra altor instituţii', a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen.

'În practică, băncile vor avea de ales: fie pun deoparte mai mult capital, reducând riscul de faliment, fie îşi restrâng amprenta sistemică, diminuând, astfel, pagubele provocate de falimentul lor asupra sistemului financiar. Ambele rezultate vor duce la creşterea stabilităţii financiare', a adăugat Janet Yellen.

Oficialii Fed precizează că cele mai multe dintre băncile de importanţă sistemică au constituit deja rezerve de capital. Excepţia notabilă este JPMorgan, care, în prezent, are un deficit de capital de 12,5 miliarde de dolari, conform noilor cerinţe.

Noile reguli ar urma să fie introduse treptat pe o perioadă de trei ani, începând din 2016. Băncile trebuie să respecte noile reguli dacă vor să nu fie afectate de limitele privind plata dividendelor şi bonusurilor.

În timpul crizei financiare din 2008, guvernul american a fost nevoit să vină în sprijinul marilor bănci de pe Wall Street cu ajutoare de sute de miliarde de dolari. Noile reguli sunt destinate să evite o repetare a crizei financiare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO