Fed continuă achiziţiile de obligaţiuni de 85 mld. dolari, anticipând o creştere mai lentă a PIB

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a decis miercuri să continue achiziţiile lunare de obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, în pofida aşteptărilor majorităţii analiştilor la o reducere de circa 15 miliarde de dolari, printre motive instituţia menţionând nivelul ridicat al şomajului
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 20:01
Fed continuă achiziţiile de obligaţiuni de 85 mld. dolari, anticipând o creştere mai lentă a PIB

Fed a menţionat şi reducerea cheltuielilor guvernamentale, precum şi creşterea dobânzilor la creditele ipotecare, care „restricţionează creşterea economică”.

Decizia a luat prin surprindere analiştii, care se aşteptau ca banca centrală americană să restrângă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu 10-20 miliarde de dolari.

Investitorii de pe Wall Street ar putea să devină îngrijoraţi de noile temeri exprimate de Fed în legătură cu soliditatea economiei americane.

Fed a încercat, în comunicatul publicat la sfârşitul şedinţei de politică monetară derulată pe parcursul a două zile, să calmeze investitorii, notând redresarea treptată a economiei din ultimul an.

Instituţia a redus totodată estimarea referitoare la creşterea economiei SUA în acest an, pentru a treia oară în acest an, anticipând un avans de 2%-2,3%, în loc de 2,3%-2,8%. Până în 2016, banca centrală prognozează accelerarea creşterii la 2,5%-3,3%.

Fed a revizuit în scădere şi estimarea de creştere pentru 2014 şi a menţinut-o pe cea pe 2015.

Banca centrală se aşteaptă pentru acest an la o inflaţie de până la 1,2%, care se va accelera la 1,7%-2% până în 2016.

În aceste condiţii, majoritatea oficialilor Fed anticipează că dobânzile pe termen scurt vor începe să crească din 2015, iar până la sfârşitul lui 2016 vor fi aproape de 2%, faţă de nivelul de aproape zero în prezent. Până la sfărşitul lui 2015 aceste dobânzi vor fi de aproape 1%.

Este pentru prima oară când Fed publică o estimare privind nivelul dobânzilor în 2016.

În urma informaţiilor, indicii Standard&Poor’s 500 şi Dow Jones au inversat evoluţia negativă din prima parte a şedinţei de tranzacţionare şi sunt în urcare cu 0,8%, respectiv 0,9%, atingând maxime istorice.

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 2,755%.

Indicele ICE al dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase valute importante, este în declin cu 0,76%, la 80,436 puncte. Euro este în urcare cu 0,74%, la 1,3476 dolari pe unitate.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...