Fenechiu: Estimăm o absorbţie de 770 milioane euro pe noile proiecte din POS-T

Ministerul Transporturilor estimează o absorbţie de 770 milioane euro pe noile proiecte din Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T) şi o rată de absorbţie de 30% până la finele anului, a declarat ministrul Transporturilor, într-un interviu acordat AGERPRES, Relu Fenechiu.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 09:43
Fenechiu: Estimăm o absorbţie de 770 milioane euro pe noile proiecte din POS-T

‘Absorbţia, în ceea ce priveşte noile proiecte de pe Programul Operaţional Sectorial de Transport – POS-T, pe care o estimăm este în jur de 770 de milioane de euro. În afară de aceşti bani, pentru a putea să depăşim pragul de 1,1 miliarde euro, care e pragul de decomitere, intenţionăm să mai decontăm în jur de 300 de milioane de euro din proiectele cofinanţate de Banca Europeană de Investiţii şi încă 100 de milioane de la metrou’, a spus Relu Fenechiu.

Acesta a precizat că în momentul în care a fost blocat POS-T, rata de absorbţie era de numai 6,8%, iar pentru sfârşitul anului se aşteaptă la o rată de 30%.

„În momentul în care a fost blocat Programul Operaţional Sectorial de Transport, de astfel asta-i situaţia în care am găsit eu acest program, rata de absorbţie era de 6,8%, extraordinar de mică. Vreau să ştiţi că programul a fost deblocat în jurul datei de 22 iunie. (…) astăzi avem aprobaţi deja de la Comisia Europeană peste jumătate din suma pe care v-o spun acum a intrat deja în conturile Trezoreriei Statului, respectiv 368 milioane de euro. Rata de absorbţie la sfârşitul acestui an sperăm să fie undeva aproape de 30% ceea ce înseamnă foarte mult faţă de felul în care am găsit noi acest program şi deja astăzi putem spune că am dublat rata de absorbţie. Ea este de aproximativ 14,9%. Cred eu că este o performanţă într-un timp aşa de scurt, iar la ora actuală în fiecare dimineaţă când vin la servici analizez stadiul implementării proiectelor din POS-T”, a spus Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că le-a cerut tuturor celor din minister care lucrează cu fonduri europene un calendar foarte clar al derulării proiectelor astfel încât la sfârşitul anului POST-T să fie cel mai performant program din România.

„Le-am cerut tuturor celor care au în subordine fonduri europene să-mi facă un calendar foarte clar al derulării proiectelor şi în fiecare zi sunt pus la punct cu ce se întâmplă. În felul acesta eu garantez că vom depăşi şi riscul de decomitere şi vom avea, eu sper că dacă mă ajută Dumnezeu şi voi fi aici la sfârşitul anului, Programul Operaţional Sectorial de Transport va fi cel mai performant program din România”, a mai spus şeful de la Transporturi.

În data de 5 iulie un comunicat al Ministerului Transporturilor anunţa că în perioada următoare Comisia Europeană (CE) va deconta 368 milioane de euro pentru proiecte finanţate din Programului Operaţional Sectorial Transport (POS-T) 2007-2013.

„Comisia Europeană a aprobat deja rambursarea sumei de 172 milioane euro, 52,7 milioane euro se află în curs de aprobare la CE, iar în perioada următoare, Autoritatea de Plăţi din cadrul Ministerului Finanţelor Publice va transmite pentru decontare cheltuieli în valoare de 143,16 milioane euro. Prin rambursarea sumei de 368 milioane euro, gradul de absorbţie al POS Transport va creşte în luna iulie la 14,91%, de la 10,62%”, se arată în document.

De asemenea, la nivelul AM POS Transport sunt în curs de autorizare cheltuieli în valoare de 207,5 milioane euro, procedură care are termen de finalizare 15 august 2013. „Astfel, în doar două luni de la deblocare, valoarea sumelor rambursate pentru POS Transport se ridică la 881,3 milioane euro, iar gradul de absorbţie va ajunge la 19,5%. Menţionăm că în perioada 2007- 2012 suma rambursată de Comisia Europeană a fost de 478 milioane euro”, informează Ministerul Transporturilor.

Începând cu data de 21 iunie 2013 au fost reluate plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, în urma implementării celor 8 măsuri impuse prin scrisorile de pre-suspendare şi de încetare a plăţilor, transmise de către Comisia Europeană în iunie, respectiv decembrie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...