Fermieri din California folosesc o platformă social media pentru stopa risipa de alimente

Un manager de fermă din California de Nord a creat o platformă social-media care conectează fermierii cu consumatorii locali pentru a stopa risipa de alimente, informează Deutsche Welle.
Economica.net - sâm, 09 aug. 2014, 12:28
Fermieri din California folosesc o platformă social media pentru stopa risipa de alimente

Bloomfield Organics, o fermă ce se întinde pe 17 hectare în California, a început în urmă cu aproximativ zece ani o afacere cu produse ecologice pe o piaţă de nişă. Ca multele altele, ferma se luptă să-şi ducă produsele pe piaţă în ciuda faptului că se află la o oră de mers cu maşina de San Francisco.

Este inacceptabil să ai mentalitatea că produsele alimentare ar trebui să se irosească, spune ginerele proprietarului fermei, Nick Papadopoulos, angajat în urmă cu şase ani ca manager general la fermă, după ce lucrase în calitate de consultant în probleme de eficienţă la unele din cele mai mari corporaţii din lume.

După ce a văzut cutii stivuite de fructe şi legume nevândute destinate să ajungă în grămada de compost sau hrană pentru pui, el a mărturisit că a fost şocat să constate cât de ineficientă este agricultura.

În această primăvară cercetătorii de la Universitatea Davis din California au raportat că seceta care se înregistrează în al treilea an ar putea provoca industriei agricole pierderi de 1,7 miliarde dolari de dolari. Adesea, fermierii pur şi simplu nu-şi pot vinde produsele înainte de a se strica sau nu întrunesc standardele estetice stricte stabilite de supermarketuri.

Dar Papadopoulos a avut o idee: să distribuie direct consumatorilor produse alimentare care altfel ar fi aruncate. Soluţia, s-a gândit el, stă în social media.

Am decis să lansez o serie de experimente social media’, îşi aminteşte el. Şi a scris un mesaj adresat comunităţii locale online în care a vorbit despre produsele disponibile şi care ar fi o pierdere pentru comunitate dacă ar fi lăsate să se strice. În câteva ore, oamenii au răspuns online. Alimente care ar fi riscat să fie aruncate şi-au găsit cumpărători, iar ferma a putut să-şi recupereze o parte din costuri.

La scurt timp, site-ul a devenit rapid un mod eficient pentru agricultori şi comunitate de a reduce risipa de alimente. Papadopoulos a spus că mesajele personalizate i-a încurajat pe oameni.

Orice fermier poate posta o alertă pe CropMobster şi mesajul ajunge în timp real pe e-mailuri şi în diferite reţele de social media.

Până acum au fost postate aproximativ 400 de alerte şi s-au înscris în jur de 1000 de oameni. Platforma este încă limitată la zona San Francisco şi funcţionează în mare măsură din donaţii. Operatorii site-ului se gândesc cum să extindă reţeaua pe scară mai largă.

Prin CropMobster au fost distribuite până acum aproape o jumătate de milion de kilograme de alimente, ce s-a tradus în aproape un milion de dolari în venituri pentru micii producători. O veste bună pentru micii fermieri dar şi pentru consumatorii care doresc produse accesibile şi nutritive, care altfel ar fi fost aruncate.

Ramificaţiile ecologice ale risipei de alimente sunt imense. Agenţia pentru protecţia mediului din SUA a raportat în 2010 că aproape un sfert din întreaga cantitate de metan – un gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice – este produs de alimentele neconsumate care a fost aruncate ca deşeuri.

O treime din livrările de alimente la nivel global nu mai ajung la clienţi. În contextul creşterii populaţiei şi în condiţiile în care aproximativ un miliard de oameni duc lipsă de hrană, a avea un asemenea nivel de aprovizionare şi un asemenea nivel intens de cerere iar aceste puncte să nu fie conectate este atât o criză reală, cât şi o oportunitate, observă Papadopoulos.

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional urmând să aibă loc la ora 11:00, a anunţat vineri......
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene offshore
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene ...
Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea ...
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să suspende activităţile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale ...
Uber introduce noi produse și opțiuni pentri clienții săi. Deocamdată nu și în România
Uber introduce noi produse și opțiuni pentri clienții săi. Deocamdată nu și în România
Uber lansează noi produse și opțiuni care încurajează acțiuni comunitare prin care utilizatorii pot economisi bani ...