1EUR = 4.8319 RON | Bucureşti 36 º

Companii

Fermierii pot depune la APIA cererile pentru plata unică pe suprafaţă, începând de luni

Fermierii pot depune, începând de luni, cererile pentru plata unică pe suprafaţă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

31 mar, 2015 | Agerpres

'O nouă cerere de plată unică pe suprafaţă va face ca fermierul să nu mai vină la APIA de mai multe ori, totul este înglobat într-o singură cerere unică de plată. O să începem de luni /6 aprilie 2015, n.r./ cu primirea cererilor unice. Cererile se pot primi până la 15 iunie şi cred că am uşurat foarte mult viaţa fermierilor. Am amânat emiterea Ordinului de ministru pentru acest lucru pentru că a trebuit să răspundem la numeroase probleme (...) Nu vom avea greutăţi pentru fermieri în faza de implementare. Anul 2015 va fi cel mai dificil pentru că implementăm ceea ce am agreat cu fermierii şi cu Comisia Europeană şi sunt lucruri ce nu se vor mai schimba până în 2020', a menţionat Constantin.

Oficialul a adăugat că speră ca, în cel mult doi ani, România să aibă finalizat cadastrul rural.

'Cea mai mare problemă este aceea e proprietăţii, faptul că nu avem cadastru în România. APIA, agenţia care plăteşte, trebuie să identifice terenurile pe care dă bani, prevede Regulamentul european. Cred că am găsit soluţia de mijloc la care am încercat să răspundem. Regulamentul european prevede că aceia care primesc fonduri europene mai mari de 5.000 de euro trebuie să dovedească faptul că este fermier activ, adică obţine venituri din agricultură. Acestea nu pot fi demonstrate decât dacă este personalitate juridică, dacă are cod CAEN, dacă este persoană fizică autorizată etc. (...) Sper ca, în doi ani, să finalizăm operaţiunea de cadastru rural. Statul a ajutat fermierii să ia bani, şi am creat cadrul pentru ca 98% din sume să ajungă la ei, iar asta se vede în balanţa comercială pozitivă', a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin, participă, marţi, alături de reprezentanţi ai fondurilor de garantare şi federaţiilor de profil din domeniu, la o conferinţă de specialitate ce are ca temă situaţia actuală a agriculturii româneşti şi planurile referitoare la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală /PNDR/ 2014-2020.

scrie Agerpres

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO