Nedreptatea pensiilor speciale: 16 milioane de oameni şi 800.000 de firme plătesc 170 milioane de euro pentru 8.000 de privilegiaţi

Peste 63,78 de milioane de lei am plătit, în total, în luna august doar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8.000 de civili plătiţi de Casa Naţională de Pensii. Fiecare român şi fiecare firmă care plăteşte taxe cotizează obligatoriu cu 170 de milioane de euro într-un an la pensiile de serviciu ale pensionarilor privilegiaţi, plătiţi de Casa de Pensii Publice. 
Cristina Şomănescu - mie, 19 oct. 2016, 21:01
Nedreptatea pensiilor speciale: 16 milioane de oameni şi 800.000 de firme plătesc 170 milioane de euro pentru 8.000 de privilegiaţi

În luna august, 7.989 de români au încasat pensie de serviciu (sau pensie specială, aşa cum e cunoscută de majoritatea oamenilor), plătită de Casa Naţională de Pensii, potrivit informaţiilor statistice publicate lunar de instituţie. De acest privilegiu reglementat printr-o serie de legi beneficiază foşti procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari, personalul auxiliar din parchete şi instanţe. 

Pentru aceştia am plătit doar de la bugetul de stat peste 63,78 de milioane de lei în luna august, au comunicat oficialii Casei Naţionale de Pensii pentru ECONOMICA.NET.

Bugetul de stat este alimentat cu banii plătiţi pe taxe şi impozite de fiecare român adult cu rezidenţa în ţară şi de firmele care plătesc impozite şi taxe. În total, puţin peste 16 milioane de români adulţi aveau la 1 ianuarie 2016 rezidenţa în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, transmise publicaţiei noastre. La ei se adaugă şi cele circa 800.000 de firme active din România.

Extrapolând sumele plătite într-o lună la un an de zile, dintr-un calcul grosier reiese că cetăţenii adulţi ai României şi firmele din această ţară plătesc, în fiecare an, 170 de milioane de euro pentru pensiile celor 8.000 de privilegiaţi.

Sumele totale care ajung în conturile acestor pensionari privilegiaţi prin lege sunt şi mai mari, pentru că la banii alocaţi lunar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu se adaugă sumele virate din bugetul asigurărilor sociale de stat, aceştia fiind de fapt banii cuveniţi în funcţie de contribuţia efectivă a fiecăruia la sistemul asigurărilor sociale de stat. 

Casa Naţională de Pensii nu ne-a comunicat însă sumele plătite în august din bugetul asigurărilor sociale de stat celor aproximativ 8.000 de români care au încasat pensie de serviciu, adică cele care li se cuvin în funcţie de contribuţiile efective plătite de aceştia la pensie. Oficialii CNPP susţin că nu ne pot comunica aceste valori, pentru că nu există o codificare distinctă pentru partea pensiei de serviciu care se stabileşte pe bază de punctaj mediu anual.

Casa Naţională de Pensii a comunicat pentru ECONOMICA.NET sumele plătite doar din bugetul de stat pentru pensionarii cu pensii de serviciu.

Iată-le:

Pensii de serviciu platite de la bugetul de stat

Cât am plătit, în medie, în luna august doar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8.000 de pensionari de lux ai României:

  • Am plătit, în medie, 13.088 lei pentru pensia de serviciu a pensionarilor din Curtea de Conturi, beneficiari ai Legii nr. 7 din 2016 şi Deciziei CCR 297/2012. În total, 476 de beneficiari.
  • În medie, peste 11.662 lei am plătit de la bugetul de stat pentru procurorii şi judecătorii pensionaţi. 3.247 de procurori şi judecători pensionaţi încasează pensie de serviciu.
  • În medie, 8.374 lei am plătit de la bugetul de stat pentru personalul civil navigant din aviaţia civilă pensionat. 1.353 de români care au lucrat în aviaţia civilă primesc pensie de serviciu.
  • 699 de pensionari care au făcut parte din Corpul diplomatic şi consular au încasat pensii de serviciu. Pentru aceştia am plătit de la bugetul de stat, în medie, peste 5.358 lei;
  • 553 de funcţionari parlamentari pensionaţi au încasat în august pensie de serviciu. Suma medie plătită de la bugetul de stat pentru aceştia a fost de peste 2.124 lei;
  • Suma medie plătită în august de la bugetul de stat pentru personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor a fost de peste 2.070 lei. În total, 1.661 de pensionari.

Valorile enumerate mai sus au fost obţinute împărţind sumele alocate de la buget de stat, care ne-au fost comunicate de Casa Naţională de Pensii, la numărul de beneficiari din fiecare categorie de pensionari care primesc pensie de serviciu. 

Pensiile încasate de cei aproximativ 8.000 de pensionari de lux ai României sunt mai mari decât cele prezentate mai sus, deoarece peste sumele vărsate de la buget se adaugă banii alocaţi din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe care autorităţile susţin că nu le deţin. Casa Naţională de Pensii susţine că nu poate stabili şi deci nici spune cât s-a plătit de la bugetul asigurărilor de stat pentru pensiile speciale ale celor 8000 de români. 

Datele prezentate lunar din proprie iniţiativă de către Casa Naţională de Pensii pe site-ul instituţiei, pe care le puteţi consulta în tabelul de mai jos, NU reprezintă valorile pensiilor medii, aşa cum se înţelege din tabel, ci mediile ponderate ale valorilor pensiilor de serviciu (!?) , ne-au explicat oficialii CNPP.

Cum se construiesc privilegiile pe viaţă. Pensiile de serviciu, pe înţelesul tuturor

O serie de legi (pe care le puteţi consulta în tabelul de mai sus) reglementează acordarea pensiilor de serviciu procurorilor, judecătorilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, personalului auxiliar din parchete şi instanţe.

Aceste pensii sunt speciale întrucât algoritmul de stabilire a acestora e foarte avantajos pentru beneficiari. Astfel că, de regulă, pensiile de serviciu reprezintă 80% din salariul de bază avut de beneficiar în ultimele 12 luni anterioare lunii pensionării

De exemplu, membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) beneficiază de pensie de serviciu care reprezintă 80% din salariul de bază brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima lună de activitate în administraţia centrală a MAE înainte de data pensionării.

Special nu e doar algoritmul de stabilire a pensiilor de serviciu, ci şi cine le plăteşte. 

Concret, pentru procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari şi restul beneficiarilor enumeraţi mai sus, care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia de serviciu este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat (şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă).

Potrivit legilor în vigoare, partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat. 
Precizăm că pensionarii de lux primesc o singură sumă, plătită de casele terioriale de pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Cine sunt românii pentru care pensiile de serviciu sunt plătite integral de la bugetul de stat? 

Răspunsul scurt: cei care nu au încă vârsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat. 

Dezinformare, neglijenţă sau informaţii publice criptate intenţionat pe site-ul Casei de Pensii?

Din statistica pe luna august a Casei Naţionale de Pensii „aflăm” că pensia medie pentru pensionarii care au făcut parte din Corpul diplomatic şi consular a fost de 5.316 lei şi că în această sumă intră nu doar cota suportată din bugetul de stat, ci şi cea din bugetul asigurărilor de stat. Informaţie greşită. 

Oficialii Casei Naţionale de Pensii ne-au explicat că sumele medii prezentate lunar pe site-ul instituţiei şi pe care le vedeţi în tabelul de mai jos nu sunt medii aritmetice, ci medii ponderate care se obţin după un algoritm complicat despre care vom scrie detaliat într-un alt articol. 

Pensionari august

Instituţia nu face însă aceste precizări în situaţiile statistice lunare privind pensiile de serviciu încasate în România. 

Mai mult, dacă veţi aduna pentru fiecare categorie de beneficiari de pensie de serviciu cota suportată din bugetul de stat şi cea din bugetul asigurărilor sociale de stat, sume publicate în aceeaşi statistică publică a Casei Naţionale de Pensii, veţi observa că rezultatul obţinut nu corespunde cu valoarea pensiei medii din dreptul fiecărui beneficiar. Nici un trebuie să corespundă (!), ne-au asigurat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii. 

Precizare: informaţiile prezentate în acest articol se referă doar la beneficiarii de pensii speciale plătiţi de Casa Naţională de Pensii Publice. Numărul românilor care iau pensie specială e mult mai mare, pentru că include şi beneficiarii de pensii de serviciu plătiţi de Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI şi SRI. 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...