Cele patru proiecte vizate sunt: Platforma Naţională de Interoperabilitate – beneficiar Autoritatea pentru Digitalizarea României; „Extinderea şi eficientizarea Serviciului de urgenţă 112 oferit cetăţenilor” – beneficiar STS; „Îmbunătăţirea mecanismului de control şi monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităţilor publice, al cetăţenilor şi al mediului de afaceri” – beneficiari Consiliul Concurenţei şi STS; „Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni” – beneficiar Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni.
„Este un moment extrem de important pentru că ceea ce era acum câţiva ani un deziderat, ceea ce ne-am fi dorit cu toţii, şi anume să avem atât de mulţi bani europeni prin care să putem într-un final să conectăm bazele de date ale statului român, devine o realitate, nu doar un vis. Din acest punct de vedere mă bucur foarte mult că avem deja o lege a interoperabilităţii care a fost adoptată de Parlament”, a declarat, după semnarea contractelor de finanţare, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, scrie Agerpres.
Acesta a amintit că, în 2024, în calitate de ministru la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a aprobat, în acest sens, normele de interoperabilitate.
„Atunci când vorbim despre o singură limbă a instituţiilor publice nu vorbim despre un minister sau o instituţie care face acest lucru, ci vorbim despre Guvernul României şi despre statul român şi aşa reuşim să câştigăm încredere din partea oamenilor. Cu acest prim proiect, 33 de milioane de euro din bani europeni, se creează, în sfârşit, în complementaritate cu cloud guvernamental acel limbaj comun al bazelor de date pe care îl aşteptăm cu toţii şi aici intervine un principiu extrem de important, şi anume principiul „ones-only’. Odată ce statul are datele unei persoane fizice din România este obligat să nu-i mai ceară încă o dată acele date şi ele, dacă sunt la instituţie, vor fi partajate şi cu alte instituţii”, a explicat ministrul funcţionarea Platformei Naţionale de Interoperabilitate.
El a arătat că aproximativ 37.750 de drumuri se fac în fiecare lună doar pentru a viza hotărârile de consilii locale din toată România. „Asta înseamnă, la nivel naţional, în medie, în fiecare an, peste 453.000 de drumuri care se fac de la primării până la prefecturi şi înapoi pentru a viza aceste documente. În clipa în care avem această platformă funcţională, nu vom mai fi nevoiţi să facem toate aceste drumuri de la fiecare primărie către stat şi în acelaşi timp, nici între ministere şi Secretariatul General al Guvernului, pentru că toate vor fi mult mai simple de utilizat”, a mai spus Ivan.
Conform ministrului, România utilizează în fiecare an 500.000 tone de hârtie, iar prin implementarea proiectului se va face o economie de cel puţin 100.000 tone de hârtie care se consumă la nivel naţional.
„Impactul e major pe toată linia şi aşa începe adevărata modernizare a României”, consideră ministrul Economiei.
În privinţa proiectului „Extinderea şi eficientizarea Serviciului de urgenţă 112 oferit cetăţenilor”, al cărui beneficiar este STS, Bogdan Ivan a menţionat că acesta „va asigura o acurateţe extrem de ridicată, poate chiar cea mai bună din Uniunea Europeană în materie de apeluri de urgenţă 112”. „Serviciul va avea o nouă opţiune şi anume acel SMS de urgenţă pentru victimele aflate în situaţii dificile şi care nu pot să sune la 112, vor trimite SMS la 113. De asemenea, vom folosi inteligenţa artificială pentru înţelegerea situaţiilor de pandemie, de exemplu, modul în care se produce această dinamică, dar şi situaţiile dezastrelor naturale, pentru a preîntâmpina şi a limita cât mai mult efectele acestora”, a precizat ministrul Ivan.
Al treilea proiect, „Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni”, este util celor plecaţi în străinătate, care n-au timp să vină să stea la ghişee, şi vor putea direct de pe telefon, laptop sau tabletă să vadă care sunt oportunităţile de finanţare din fonduri europene pentru întreaga ţară.
De asemenea, al patrulea proiect „Îmbunătăţirea mecanismului de control şi monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităţilor publice, al cetăţenilor şi al mediului de afaceri” prevede actualizarea aplicaţiei interactive „Registrul Ajutoarelor de Stat din România” (RegAS), dezvoltate de Consiliul Concurenţei. „RegAS va fi simplificat pentru toate companiile care vor să îşi calculeze punctajul privind o schemă de ajutor de stat fără a fi plimbaţi între companie şi instituţii, de fiecare dată când le lipseşte un document”, a afirmat ministrul.