Fiscul susţine că a descoperit o firmă cu datorii la stat de 2,7 milioane euro

Inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au anunţat luni că au descoperit o firmă care a acumulat, în perioada 2014-2016, datorii la stat de 12,43 milioane lei (2,7 milioane euro) prin achiziţii făcute prin firme-fantomă, aproape întreaga sumă reprezentând deduceri ilegale de TVA.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 13:47
Fiscul susţine că a descoperit o firmă cu datorii la stat de 2,7 milioane euro

Din suma totală, 9,66 milioane lei reprezintă deduceri ilegale de TVA, iar 2,77 milioane lei reprezintă cheltuieli deduse ilegal din impozitul pe profit, potrivit inspectorilor fiscali. La firma respectivă, care are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii”, inspectorii consideră că au descoperit o serie de tranzacţii fictive efectuate pentru a putea deduce TVA şi alte cheltuieli la calculul profitului impozabil.

Fiscul susţine că, prin intermediul a patru firme înregistrate în România, având caracteristici specifice firmelor-fantomă, compania a generat achiziţii care apar în facturile fiscale înregistrate în evidenţa contabilă, precum şi în declaraţiile fiscale depuse. La cele patru firme, potrivit DGAF, inspectorii au descoperit lipsa activităţii la sediile sociale declarate, fiind inactivate ca urmare a verificărilor efectuate de către inspectorii antifraudă.

În plus, firmele respective nu ar avea sedii secundare/puncte de lucru declarate în care să desfăşoare activitate, iar administratorii/asociaţii societăţilor nu ar figura cu venituri/angajaţi la nicio entitate juridică, conform bazelor de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit inspectorilor, firmele nu au achiziţii care să justifice livrările ulterioare, nu deţin personal angajat care să coordoneze activitatea acestora (vânzări, logistică, management) şi nu deţin autovehicule.

„În scopul creării unei aparenţe de legalitate, în declaraţiile recapitulative şi deconturile depuse de societăţile partenere sunt înscrise valori (achiziţii, livrări, TVA colectată, TVA deductibilă etc.) cu scopul sustragerii de la obligaţiile bugetare de plată”, se arată în comunicat.

De asemenea, inspectorii susţin că firma verificată a emis şi înregistrat în evidenţa contabilă facturi de vânzare către o firmă înregistrată în Ungaria, administrată de o persoană de naţionalitate română, cu scopul ascunderii operaţiunilor de achiziţie înregistrate iniţial.

Potrivit DGAF, majoritatea sumelor plătite de companie în contul operaţiunilor fictive au fost ridicate în numerar de alte persoane decât asociaţii/administratorii societăţilor partenere, ceea ce constituie indicii temeinice privind operaţionalizarea unui circuit de spălare a sumelor ilicite.

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...