Fiscul susţine că a descoperit o firmă cu datorii la stat de 2,7 milioane euro

Inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au anunţat luni că au descoperit o firmă care a acumulat, în perioada 2014-2016, datorii la stat de 12,43 milioane lei (2,7 milioane euro) prin achiziţii făcute prin firme-fantomă, aproape întreaga sumă reprezentând deduceri ilegale de TVA.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 13:47
Fiscul susţine că a descoperit o firmă cu datorii la stat de 2,7 milioane euro

Din suma totală, 9,66 milioane lei reprezintă deduceri ilegale de TVA, iar 2,77 milioane lei reprezintă cheltuieli deduse ilegal din impozitul pe profit, potrivit inspectorilor fiscali. La firma respectivă, care are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii”, inspectorii consideră că au descoperit o serie de tranzacţii fictive efectuate pentru a putea deduce TVA şi alte cheltuieli la calculul profitului impozabil.

Fiscul susţine că, prin intermediul a patru firme înregistrate în România, având caracteristici specifice firmelor-fantomă, compania a generat achiziţii care apar în facturile fiscale înregistrate în evidenţa contabilă, precum şi în declaraţiile fiscale depuse. La cele patru firme, potrivit DGAF, inspectorii au descoperit lipsa activităţii la sediile sociale declarate, fiind inactivate ca urmare a verificărilor efectuate de către inspectorii antifraudă.

În plus, firmele respective nu ar avea sedii secundare/puncte de lucru declarate în care să desfăşoare activitate, iar administratorii/asociaţii societăţilor nu ar figura cu venituri/angajaţi la nicio entitate juridică, conform bazelor de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit inspectorilor, firmele nu au achiziţii care să justifice livrările ulterioare, nu deţin personal angajat care să coordoneze activitatea acestora (vânzări, logistică, management) şi nu deţin autovehicule.

„În scopul creării unei aparenţe de legalitate, în declaraţiile recapitulative şi deconturile depuse de societăţile partenere sunt înscrise valori (achiziţii, livrări, TVA colectată, TVA deductibilă etc.) cu scopul sustragerii de la obligaţiile bugetare de plată”, se arată în comunicat.

De asemenea, inspectorii susţin că firma verificată a emis şi înregistrat în evidenţa contabilă facturi de vânzare către o firmă înregistrată în Ungaria, administrată de o persoană de naţionalitate română, cu scopul ascunderii operaţiunilor de achiziţie înregistrate iniţial.

Potrivit DGAF, majoritatea sumelor plătite de companie în contul operaţiunilor fictive au fost ridicate în numerar de alte persoane decât asociaţii/administratorii societăţilor partenere, ceea ce constituie indicii temeinice privind operaţionalizarea unui circuit de spălare a sumelor ilicite.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...