Fitch a atribuit emisiunii de obligaţiuni de 1,5 mld. dolari a României ratingul „BBB-„

Fitch Ratings a atribuit vineri ratingul "BBB-" emisiunii de obligaţiuni în dolari a României, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu maturitate în august 2023, efectuată cu o zi în urmă.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 15:34
Fitch a atribuit emisiunii de obligaţiuni de 1,5 mld. dolari a României ratingul

Calificativul corespunde ratingului „BBB-” al României pentru datoriile pe termen lung în valută, care are perspectivă stabilă.

Obligaţiunile au un cupon de 4,3575%, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 14,12 miliarde lei, la care se adaugă încă 502,5 milioane euro.

Necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat faţă de 2012 datorită volumului datoriei publice care ajunge la scadenţă şi trebuie refinanţată.

Romania a ieşit joi pe pieţele externe, cu intenţia de a împrumuta între 500 milioane de dolari şi 1,5 miliarde de dolari.

Tranzacţia se încadrează în programul de emisiuni pe termen mediu al României şi a fost intermediată de băncile Barclays, Citibank, HSBC şi BNP Paribas.

România a mai emis obligaţiuni în dolari anul trecut, când a atras prin două tranzacţii 2,25 miliarde de dolari. Finanţele au mai obţinut în 2012 de pe pieţele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni.

Obligaţiunile în dolari emise în ianuarie şi februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor să lanseze o serie de obligaţiuni pe piaţa SUA.

Ponta s-a arătat convins că dobânda cu care vor fi vândute bondurile va fi sub nivelul împrumuturilor anterioare de pe piaţa americană, ca urmare a stabilizării politice.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...