Fitch a atribuit emisiunii de obligaţiuni de 1,5 mld. dolari a României ratingul „BBB-„

Fitch Ratings a atribuit vineri ratingul "BBB-" emisiunii de obligaţiuni în dolari a României, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu maturitate în august 2023, efectuată cu o zi în urmă.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 15:34
Fitch a atribuit emisiunii de obligaţiuni de 1,5 mld. dolari a României ratingul

Calificativul corespunde ratingului „BBB-” al României pentru datoriile pe termen lung în valută, care are perspectivă stabilă.

Obligaţiunile au un cupon de 4,3575%, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

România a atras 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 14,12 miliarde lei, la care se adaugă încă 502,5 milioane euro.

Necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe din 2013 este estimat la 70 de miliarde de lei (11,3% din PIB), aproape neschimbat faţă de 2012 datorită volumului datoriei publice care ajunge la scadenţă şi trebuie refinanţată.

Romania a ieşit joi pe pieţele externe, cu intenţia de a împrumuta între 500 milioane de dolari şi 1,5 miliarde de dolari.

Tranzacţia se încadrează în programul de emisiuni pe termen mediu al României şi a fost intermediată de băncile Barclays, Citibank, HSBC şi BNP Paribas.

România a mai emis obligaţiuni în dolari anul trecut, când a atras prin două tranzacţii 2,25 miliarde de dolari. Finanţele au mai obţinut în 2012 de pe pieţele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni.

Obligaţiunile în dolari emise în ianuarie şi februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor să lanseze o serie de obligaţiuni pe piaţa SUA.

Ponta s-a arătat convins că dobânda cu care vor fi vândute bondurile va fi sub nivelul împrumuturilor anterioare de pe piaţa americană, ca urmare a stabilizării politice.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus......
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...