1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Fitch: Riscurile pentru băncile franceze prezente în CEE sunt mai ridicate în Ungaria şi România

Expansiunea băncilor franceze în Europa Centrală şi de Est (CEE) este pozitivă pentru creşterea profiturilor, dacă riscurile sunt ţinute sub control, însă acestea sunt mai ridicate în ţări ca Ungaria şi România, potrivit unui raport publicat, marţi, de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

10 dec, 2013 | Mediafax

De exemplu, subsidiara Societe Generale din România a înregistrat pierderi anul trecut, din cauza creditelor neperformante. România suferă din cauza orientărilor economice adverse, deci performanţa în primele nouă luni din 2013 este slabă.

Cu toate acestea, băncile franceze au francize de retail profitabile, care ar trebui să absoarbă performanţa mai volatilă din Europa emergentă. Consolidarea bilanţurilor marilor bănci franceze le oferă flexibilitatea de a absorbi şocurile minore, deoarece ele s-au extins selectiv.

Aceste riscuri diferă de la ţară la ţară, dar regiunea suferă în prezent din cauza efectelor creşterii slabe a economiei UE. Fitch apreciază că băncile franceze vor rămâne conservatoare în privinţa planurilor lor de creştere pe plan extern, deoarece ezită să sporească riscurile pe fragila piaţă europeană.

Anunţul BNP Paribas că va achiziţiona 98,5% din divizia poloneză a Rabobank, pentru aproximativ un miliard de euro, este un exemplu că sunt preferate achiziţiile mai reduse. Această tranzacţie va facilita sinergiile cu actuala subsidiară poloneză a BNP şi va crea o bancă care va fi inclusă în primele zece după valoarea activelor.

Perspectiva Fitch atribuită sectorului bancar polonez rămâne stabilă, iar atenuarea presiunilor în mediul operaţional ar trebuie să stimuleze creşterea profiturilor. Agenţia se aşteaptă ca procesul de consolidare a sectorului bancar polonez să continue şi în 2014.

În ultimele luni, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole şi-au redus active în valoare de 100 de miliarde de euro (131,9 miliarde de dolari). Dar chiar şi cu aceste reduceri, sprijinite de o piaţă internă mobilă şi reglementări relaxante, băncile au evitat schimbările radicale de tipul celor implementate de Royal Bank of Scotland şi UBS, care au ieşit din unele afaceri şi s-au adaptat la condiţiile post-criză sub presiunea autorităţilor de reglementare şi a investitorilor.

BNP şi SocGen se bazează pe expansiunea geografică, prima vrea să se extindă în SUA, Germania şi Asia, în timp ce ultima se extinde în Europa de Est şi Rusia.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO