1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Florin Cîțu a dat drumul unui document confidențial care dovedește că nici PSD nu voia să crească pensiile cu 40% la 1 septembrie 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a publicat un document confidențial în care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, recomanda guvernului să recalculeze creșterea de pensii cu 40% prevăzută pentru septembrie, anul acesta, de teama creșterii peste limită a deficitului bugetar și atragerea unor degradări ale ratingului suveran al României.

08 sep, 2020 | | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat de mai multe ori că PSD nu mai voia să mai facă majorările legale de pensii în 2020 şi că are un document în acest sens. A refuzat să-l facă public, avertizând că o va face doar dacă “Teodorovici nu va înceta cu acuzaţiile şi cu minciunile”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîțu de șantaj, după declarațiile menționate.

Documentul în cauză a fost publicat azi de biroul de presă al Ministerului Finanțelor.

Îl găsiți aici integral.

Teodorovici argumenta în document  că legea 127/2019, care prevededea calendarul de creștere a pensiilor, inclusiv majorarea lor cu 40% la 1 septembrie 2020, punea în pericol macrostabilitatea României. Concluzia a fosttrasă după mai multe discuții dintre ministru și reprezentanții FMI,  aiBăncii Mondiale, ai Comisiei Europene și ai agențiilor de rating, purtate în octombrie 2019.

În consecință, el a cerut guvernului reanalizarea  calendarului de implementare a legii amintite, pentru a putea respecta limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu angajamentele României prin Tratatul de aderare la UE.

Deși a bugetat pe 2020 creșterea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie, potrivitlegiicitate, guvernul PNL a renunțat la acea creștere și a făcut-o de doar 14% la a doua rectificare bugetară, pentrecută la jumătatea acestei veri. 

Motivul principal al reanalizării creșterii de pensii a fost, potrivit argumentelor guvernului, cheltuielile bugetare mari cu combaterea efectelor pandemiei Covid 19.loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO