Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat miercuri seară că propunerea Biroului Politic al Partidului pentru funcția de premier este Florin Cîțu.  
Economica.net - mie, 09 dec. 2020, 15:20
Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier

„Cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu”, a spus Orban la sediul PNL. 

Orban a dezvăluit că şi el şi preşedintele Klaus Iohannis au scris, la iniţiativa şefului statului, propunerea de premier. „Am scris acelaşi nume”, a menţionat Orban.

El a afirmat că nominalizarea lui Cîţu nu este una întâmplătoare.

„Va urma o perioadă dificilă în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, instituţiilor financiare internaţionale, să nu uităm că domnul ministru Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, a purtat negocieri importante cu instituţii internaţionale, a reuşit alături de ceilalţi – Banca Naţională, de Guvern să menţină ratingul de ţară într-o situaţie extrem de dificilă pentru România. Domnul ministru cunoaşte foarte bine care sunt problemele cu care ne-am confruntat în perioada guvernării şi în mare parte are şi pregătite soluţii, care multe dintre ele se derulează în continuare”, a explicat Orban.

Preşedintele PNL consideră că propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier este una foarte bună.

„În analiza propunerii pe care am făcut-o evident că ne-am gândit la multe aspecte care ţin de capacitatea efectivă de gestiune a treburilor publice în perioada dificilă care va urma, chiar şi posibilitatea de acceptare a candidatului la funcţia de premier de către partenerii noştri. Eu cred că este o propunere foarte bună, o propunere care sper să reuşim prin negocieri să constituim majoritatea parlamentară, să finalizăm programul de guvernare şi formula de Guvern astfel încât, într-un termen cât mai scurt, să reuşim învestirea Guvernului”, a mai spus Orban.

Orban a anunțat că partidul va negocia cu USR Plus și UDMR pentru crearea unei majorități care să susțină Guvernul. El a negat informația apărută pe surse dimineață că și-ar fi dat demisia de la șefia PNL. Nu a respins informația că ar urmă să candideze la președinția Camerei Deputaților. Potrivit lui Orban, propunerea pentru numirea lui Cîțu a fost agreată de el și de președinte Iohannis.

„Este în cadrul mandatului acordat echipei de negociere, este firească, este un lucru…Nu a fost propunerea mea, pe de altă parte, este evident că e nevoie de un sprijin în Parlament pentru Guvern, pentru a putea asigura derularea procedurilor parlamentare, astfel încât să putem să adoptăm toate proiectele de lege. Noi nu am avut majoritate parlamentară în perioada de guvernare, acum avem posibilitatea să avem majoritate parlamentară. Sigur, nu e o majoritate parlamentară foarte largă şi din cauza asta va trebui să existe o conducere extrem de serioasă şi negocieri foarte serioase pe fiecare proiect de act normativ”, a spus Ludovic Orban, miercuri, la finalul BPN al PNL.

El a fost întrebat dacă este un obiectiv al PNL să obţină şefia Camerei Deputaţilor în cadrul negocierilor pe care le va purta cu celelalte formaţiuni avute în vedere pentru formarea majorităţii parlamentare.

Știrea inițială

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este propunerea PNL pentru funcția de premier, susțin surse de la vârful partidului, potrivit Digi24.ro. Încă de luni, Economica.net a anunțat această posibilitate.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut miercuri o discuție cu Klaus Iohannis în care i-a prezentat o listă scurtă cu 3 propuneri de premier. Printre aceștia s-au numărat Nicolae Ciucă, Florin Cîțu și Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

Conducerea PNL urmează să valideze în ședința Biroului Politic Național această propunere, ședință care a început la ora 18.00.

ECONOMICA.NET a scris încă de luni, prima zi după alegeri, că Ministrul Finanțelor Florin Cîțu ar fi în pole position pentru nominalizarea pentru postul de premier din partea PNL în viitorul guvern

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a devenit senator în urma rezultatului alegerilor din 6 decembrie 2020. PNL a primit, după sursele ECONOMICA.NET doar două poziții de senator pe București, a doua fiind ocupată de Sorin Cîmpeanu.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...