1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Florin Cîțu: Mesaj important pentru români. Nu creștem taxele!

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit azi public cu o declarație prin care a subliniat că nu va crește taxele. Reacția ministrului a fost provocată de estimări bancare conform cărora guvernul ar urma să crească TVA după alegeri.

15 oct, 2020 | | ECONOMICA.net

"E o perioadă electorală în care sunteți bombardați cu fel de fel de informații. Eu v-am prezentat mereu situația reală a economiei. Nu vom crește taxele! Nici în această perioadă nici în perioada de dupa. Noi, liberalii credem în taxe mici pe care să le plătească toată lumea", a spus Cîțu azi într-o filmare din biroul său de la Ministerul Finanțelor, numită "Mesaj important pentru români".

Declarația este o reacție la estimările economiștilor ING Bank, bancă în care ministrul a lucrat, care au spus că e posibil ca guvernul să crească TVA după alegeri. 

Este foarte probabil ca, după alegeri, să avem creştere de TVA, a spus Valentin Tătaru, economist ING Bank.

„Pentru 2021, avem o prognoză de 2,5% atât pentru inflația medie, cât și pentru cea de la sfârșitul anului, pe care o afirmăm în continuare, deși recunoaștem că riscurile sunt clar distorsionate cel puțin pentru inflația medie mai mică. Cu toate acestea, există încă o vizibilitate politică limitată dincolo de alegerile din decembrie, în special în ceea ce privește aspectul fiscal, în care credem că nu poate fi exclusă o corecție a bugetului printr-o reformă fiscală (o majorare a TVA este principalul nostru suspect). Banca Națională a României urmează să își publice Raportul privind inflația în noiembrie și, împreună cu reducerea previziunilor sale cel puțin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile care depășesc alegerile", spune economistul ING Bank.

Cam aceleaşi idei le-a exprimat şi economistul şef la BCR, care a arătat într-o analiză macroeconomică faptul că raportul dintre cheltuielile rigide, cu pensii, salarii şi dintre veniturile din impozite și contribuții este deja aproape de 100% – a ajuns la 96%. "E greu de crezut că se va ajusta numărătorul. Cel mai probabil se va urmări creșterea numitorului (a veniturilor, n.r.). Din perspectiva colectării taxele, dat fiind decalajul TVA, ar fi loc de creștere", a declarat Ciprian Dascălu, economist şef BCR. Articolul îl puteţi citi Aici.

 

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO