Update Florin Cîţu: Astăzi vor fi livrate Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Premierul Florin Cîţu a anunţat că, în cursul zilei de sâmbătă, sunt livrate către Republica Moldova primele doze de vaccin AstraZeneca.
Economica.net - sâm, 27 feb. 2021, 11:29
Update Florin Cîţu: Astăzi vor fi livrate Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

„România îţi ţine promisiunea făcută de către preşedintele Klaus Iohannis pentru Republica Moldova. Astăzi livrăm primele doze de vaccin: 21.600 – AstraZeneca. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care le oferim ca ajutor umanitar cetăţenilor moldoveni. Urmează şi restul în lunile următoare”, a scris premierul Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, acesta s-a aflat sâmbătă pe Aeroportul Băneasa la momentul plecării aeronavei cu vaccinurile donate Republicii Moldova. Alături de el au fost prezenţi şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andrei Baciu şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„În data de 4 februarie 2021, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Republica Moldova pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere susţinerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, a 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, aflate în rezerva Ministerului Sănătăţii, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, în vederea gestionării pandemiei împotriva COVID-19″, se precizează pe pagina de Facebook a DSU.

Dozele de vaccin anti-COVID, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca, prin acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.

Misiunea de transport al dozelor de vaccin a fost realizată cu o aeronavă aflată în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, pe ruta Bucureşti – Chişinău şi retur şi este asistată de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cu sprijinul comun al Guvernului României – Ministerului Afacerilor Externe/ Ministerului Sănătăţii/ Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile române urmăresc de o manieră prioritară să acorde sprijin direct cetăţenilor Republicii Moldova. Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunţat de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chişinău”, mai precizează sursa citată.

Executivul a a doptat miercuri o ordonanță de urgență prin care a fost reglemntată donația de peste 20.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 pe care statul român o face pentru Republica Moldova.

În cursul zilei de vineri, într-o şedinţă online, a fost adoptată hotărârea de guvern pentru acordarea celor 21.600 de doze de vaccin anti-COVID-19. Această este prima tranșă din ajutorul de 200.000 de doze de vaccin pe care România a anunțat că-l va acordă Republicii Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies azi din carantină
Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies azi din carantină
Localităţile Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies din carantină joi seara, la ora 22,00, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov, relatează Agerpres....
Șefa FMI a cerut membrilor G20 să adopte un preț minim pentru dioxidul de carbon
Șefa FMI a cerut membrilor G20 să adopte un preț minim pentru dioxidul de carbon
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a cerut joi G20 să adopte un preţ minim pentru dioxidul de carbon, pentru ...
Unul dintre administratorii Electrica și-a dat demisia, după ce am sesizat compania asupra incompatibilității sale cu postul
Unul dintre administratorii Electrica și-a dat demisia, după ce am sesizat compania asupra incompatibilității sale cu ...
Ramona Ungur, administrator neexecutiv independent la Electrica, și-a dat demisia din această poziție, după ce am sesizat ...
Bosch estimează o creștere a vânzărilor de 6% în acest an
Bosch estimează o creștere a vânzărilor de 6% în acest an
Grupul industrial Bosch, cel mai mare furnizor global de componente auto, a anunţat joi că se aşteaptă la o creştere ...