Update Florin Cîţu: Astăzi vor fi livrate Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Premierul Florin Cîţu a anunţat că, în cursul zilei de sâmbătă, sunt livrate către Republica Moldova primele doze de vaccin AstraZeneca.
Economica.net - sâm, 27 feb. 2021, 11:29
Update Florin Cîţu: Astăzi vor fi livrate Republicii Moldova 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

„România îţi ţine promisiunea făcută de către preşedintele Klaus Iohannis pentru Republica Moldova. Astăzi livrăm primele doze de vaccin: 21.600 – AstraZeneca. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care le oferim ca ajutor umanitar cetăţenilor moldoveni. Urmează şi restul în lunile următoare”, a scris premierul Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, acesta s-a aflat sâmbătă pe Aeroportul Băneasa la momentul plecării aeronavei cu vaccinurile donate Republicii Moldova. Alături de el au fost prezenţi şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andrei Baciu şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„În data de 4 februarie 2021, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Republica Moldova pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere susţinerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, a 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, aflate în rezerva Ministerului Sănătăţii, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, în vederea gestionării pandemiei împotriva COVID-19″, se precizează pe pagina de Facebook a DSU.

Dozele de vaccin anti-COVID, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca, prin acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.

Misiunea de transport al dozelor de vaccin a fost realizată cu o aeronavă aflată în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, pe ruta Bucureşti – Chişinău şi retur şi este asistată de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cu sprijinul comun al Guvernului României – Ministerului Afacerilor Externe/ Ministerului Sănătăţii/ Ministerului Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile române urmăresc de o manieră prioritară să acorde sprijin direct cetăţenilor Republicii Moldova. Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale şi vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunţat de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chişinău”, mai precizează sursa citată.

Executivul a a doptat miercuri o ordonanță de urgență prin care a fost reglemntată donația de peste 20.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 pe care statul român o face pentru Republica Moldova.

În cursul zilei de vineri, într-o şedinţă online, a fost adoptată hotărârea de guvern pentru acordarea celor 21.600 de doze de vaccin anti-COVID-19. Această este prima tranșă din ajutorul de 200.000 de doze de vaccin pe care România a anunțat că-l va acordă Republicii Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...