Florin Talpeș, Bitdefender: cea mai mare problemă a pieței românești de IT este lipsa resurselor umane

În România exporturile de servicii IT și software s-au ridicat anul trecut la 1.5 miliarde de euro, iar pentru acest an potrivit estimării lui Florin Talpeș CEO-ul Bitdefender, cel mai mare exportator de software din România,  vor crește cu 15% în acest an. Totuși piața românească are o mare problemă. 
Economica.net - Dum, 10 mai 2015, 21:07
Florin Talpeș, Bitdefender: cea mai mare problemă a pieței românești de IT este lipsa resurselor umane

“Există o problemă de capacitatea companiilor de a forma oameni pentru că sistemul de educație nu s-a adaptat suficient de mult nevoielor pieței, iar în zona de sofware este unul dintre cele mai mari dezechilibre”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Florin Talpeș.

Potrivit acestuia, dintr-o estimare a Bitdefender la trei locuri de muncă oferite în industria IT există doar doi candidați cu pregătirea profesională necesară pentru a le putea ocupa.

“Companiile trebuie să cheltuiască foarte mult pentru formarea profesională a angajaților. Industria asta are un potențial enorm atât dacă vorbim despre IT cât și despre servicii”

 În România sunt peste 650 de angajați Bitdefender, iar la nivel global numărul acestora ajunge la 800.

“Cei mai scumpi angajați pentru Bitdefender se află în Europa de Vest și Statele Unite, iar plajele pentru un angajat în zona de vânzări se situează între 150.000 și 300.000 de dolari pe an.  Depinde foarte mult ce cauți. Dacă ești  în căutarea unui director de vânzări ajungi foarte ușor la un pachet slarial de 300 – 400.000 de dolari pe an. Nici România nu se distanțează foarte tare”, ne-a mai declarant Talpeș.

Potrivit acestuia, există o discreptanță de salarii între oricare dintre țări. Salariul mediu pentru domeniul cercetării a crescut foarte mult, iar un programator începător câștigă în România 1.000 de euro brut, iar un senior în acest moment ajunge la un brut de 3 – 4000 de euro.

Întrebat dacă vrea să iasă definitiv din acest business, Florin Talpeș ne-a declarat că s-a gândit, dar că nu își dorește un exit, iar următoarea piață pe care să deschidă următoarea divizie este cea din țările nordice. 

Bitdefender SRL, cel mai mare producător de software controlat de români, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 276,89 milioane de lei, dintre care peste 95% reprezintă exporturi pe toate continentele.

Compania românească este parte a unui holding înregistrat de Florin Talpeș, CEO-ul și co-fondatorul companiei și restul acționarilor în 2007 în Olanda, din care mai fac parte Bitdefender SUA, Bitdefender Germania, Bitdefender Marea Britanie, Bitdefender Spania și Bitdefender Dubai.

Cifra raportată de Florin Talpeș este cea doar pentru companie românească dintre care ponderea business-ului local este de doar 5%.

Pentru anul în curs Bitdefender SRL estimează o creștere de aproximativ 40% a business-ului, estimare pe care reprezentanții o așteaptă pentru întreg holdingul.

Bitdefender dezvoltă tehnologii și soluții complexe de securitate cibernetică (cyber security) în centrele sale de cercetare-dezvoltare din București, Cluj, Iași și Timișoara.

Echipa de cercetare și dezvoltare, aflată exclusiv în România, este formată din 350 de specialiși în toate cele patru centrele,  urmând să crească în acest an cu aproximativ 70 de angajați.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, în 2014 Bitdefender SRL a ocupat locul 3 în clasamentul companiilor exportatoare de servicii informatice și de media, dintr-un total de 681 de societăți care au raportat astfel de servicii. Bitdefender SRL a ocupat în 2014 locul 19 în clasamentul companiilor exportatoare de servicii indiferent de natura acestora, dintr-un total de 7000 de societăți înregistrate în România care au raportat export de servicii.

Bitdefender a lansat recent în Statele Unite ale Americii soluția hardware de securitate pentru familii Bitdefender BOX.

Aceasta înglobează tehnologii bazate pe 21 de brevete de invenție (dintre care 3 apar în premieră în Bitdefender BOX) înregistrate de cercetători din echipa românească a Bitdefender. Bitdefender BOX este un produs considerat de analiști drept revoluționar, ce definește o nouă categorie, Security for the Internet of Things, și care cel mai probabil va înlocui în următorii ani soluțiile de securitate actuale.

Acest produs va securiza atât calculatoarele, tabletele și terminalele smartphone, cât și smart TV-urile, frigiderele de ultimă generație, sistemele de iluminat sau sistemele de alarmă conectate la Wi-Fi. 

Acest produs are un preț de 199 de dolari prin achiziționarea dispozitivului împreună cu un abonament pe 1 an de zile, urmând ca din al doilea an abonamentul să fie de 99 de dolari. 

În următoarele șase luni produsul se va adresa exclusiv pieței americane, iar estimarea de vânzări pentru următoarele 12 luni este de aproximativ 200.000 de unități.

Potrivit lui Florin Talpeș acest dispozitiv se adresează mai mult utilizatorilor de iOS, sistem nesecurizat în mare parte și celor care conectează la internet între 10 și 55 de dispozitive. 

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...