FMI atrage atenţia asupra pericolului unei noi bule pe piaţa imobiliară

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat miercuri noi date care arată că în multe ţări preţurile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de creştere a preţului caselor a devenit una din principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, transmite Financial Times.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 07:45
FMI atrage atenţia asupra pericolului unei noi bule pe piaţa imobiliară

Pentru a se asigura că ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate şi evitate înainte de declanşarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar Internaţional a început să publice analize ale pieţelor imobiliare din întreaga lume. În acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparaţii între preţul mediu al caselor în diferite ţări, precum şi între preţul caselor şi venituri şi chirii.

‘Preţurile caselor rămân mult peste mediile istorice pentru majoritatea ţărilor în relaţie cu venituri şi chirii’, a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. ‘Acest lucru este valabil de exemplu în Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia’, a adăugat Zhu.

În urma recesiunii mondiale, băncile centrale din întreaga lume au coborât dobânzile la nivel record, astfel că preţul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezintă un pericol pentru economiile din întreaga lume, inclusiv Hong Kong şi Israel. De exemplu, în Canada preţul caselor este cu 33% peste media istorică în raport cu veniturile şi cu 87% peste medie în relaţie cu chiriile. În Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie în raport cu veniturile şi cu 38% peste medie în raport cu chiriile.

Noul global house price index realizat de FMI arată că, la nivel mondial, preţurile au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut. Cea mai rapidă creştere se înregistrează pe pieţele emergente, unde preţul caselor a urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia.

‘În unele cazuri, preţul caselor îşi revine de pe urma corecţiei suferite în timpul recesiunii. În alte cazuri însă, preţul caselor continuă pe o tendinţă crescătoare care nu a suferit decât o uşoară moderare în timpul recesiunii’, a avertizat Min Zhu.

Potrivit analizei FMI, cea mai ieftină piaţă imobiliară din lume este Japonia, unde preţul caselor este cu 41% sub media istorică în raport cu veniturile şi cu 38% sub medie în raport cu chiriile. Germania şi Estonia sunt şi ele considerate pieţe ieftine, preţurile în ambele state fiind cu peste 10% sub media istorică în raport cu veniturile şi chiriile.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...