FMI cere acţiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulenţelor

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a cerut duminică o cooperare mai strânsă între băncile centrale ale lumii pentru a face faţă provocărilor legate de sistemele financiare din ce în ce mai complexe şi interconectate, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 07:04
FMI cere acţiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulenţelor

Christine Lagarde, împreună cu şeful BCE, Mario Draghi, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, participă în perioada 26-27 mai la Conferinţa pe teme de politică monetare, organizată de Banca Centrală Europeană.

Potenţialele câştiguri în urma cooperării ar putea fi imense într-o perioadă dificilă, cum a fost cea din perioada crizei financiare, a explicat oficialul FMI.

‘Dacă politicile sunt văzute numai din punct de vedere naţional, vom sfârşi într-o lume cu intervenţii ad hoc, mai puţin echilibrate şi care pot exporta instabilitate financiară. Aceasta ar fi o lume în care s-ar putea pierde bunăstarea în multe state, nu doar din cauza efectelor crizei, de la statele dezvoltate la cele emergente, ci şi din cauza efectelor provocate de reacţia inversă din statele emergente în cele dezvoltate’, a subliniat Christine Lagarde.

‘Criza financiară a arătat că sunt necesare acţiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulenţelor spre economiile din întreaga lume. Avem nevoie de un efort colectiv pentru a examina eficacitatea răspunsurilor politice de sprijin, efectele lor şi implicaţiile asupra prosperităţii pe plan mondial’, a avertizat şeful FMI.

Lagarde a explicat că statele avansate trebuie să reducă volatilitatea prin comunicarea precisă a politicii lor monetare. Referindu-se la legătura dintre stabilitatea financiară şi inflaţie, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a apreciat că actualul mediu din zona euro aminteşte de modul în care slăbiciunea bilanţurilor poate constrânge capacitatea băncilor de a sprijini creditarea şi investiţiile, contribuind la un nivel scăzut al inflaţiei.

Luna aceasta, Christine Lagarde a făcut un nou apel pentru ca Banca Central Europeană să adopte noi măsuri de stimulare în ideea de a evita riscul unei inflaţii scăzute prelungite în zona euro.

Într-un interviu publicat recent în cotidianul german ‘Handelsblatt’, şeful FMI a avertizat că actuala criză din zona euro nu s-a încheiat în condiţiile în care fluxurile de creditare sunt încă afectate şi există în continuare diferenţe între statele membre în ceea ce priveşte condiţiile de finanţare pentru companii. ‘Pe lângă aceasta, o inflaţie scăzută prelungită implică riscuri suplimentare. În consecinţă, politica monetară din Europa ar trebui să ofere noi stimulente creşteri’, a declarat Lagarde.

Declaraţiile oficialului FMI vin după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că instituţia este gata să ia măsuri începând încă de luna viitoare pentru a stimula economia zonei euro dacă noile prognoze de inflaţie vor arăta că este nevoie de acest lucru. În acelaşi timp însă, Draghi a spus că apelurile repetate venite din partea diferitelor instituţii şi ţări pentru ca BCE să ia acţiuni riscă să afecteze credibilitatea instituţiei. În ultima perioadă, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică dar şi unii politicieni francezi au sfătuit BCE să adopte noi măsuri pentru a susţine relansarea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...