FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Acordul este suspendat

Fondul Monetar Internaţional nu este de acord cu reducerea CAS, în iulie. Delegaţia FMI va pleca de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie din partea Guvernului.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 10:43
FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Acordul este suspendat

Guvernul şi FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. Discuţiile pe această temă vor continua la următoarea vizită la Bucureşti a Fondului care va avea loc în iulie sau august. Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în noiembrie, pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

Misiunea FMI ar urma să plece de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie înmânată de către autorităţile române, conform România TV. 

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

,,Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti din 2 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, misiunea urmând să se încheie pe 16 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...