FMI recomandă băncilor restructurarea bilaterală a creditelor în franci

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă sectorului bancar restructurarea voluntară bilaterală a creditelor în franci elveţieni, cu luarea în considerare a capacităţii de rambursare a împrumutului de către debitor, se arată în Declaraţia de Final pentru Misiunea FMI referitoare la Articolul IV din 2015 remisă Agerpres.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 08:49
FMI recomandă băncilor restructurarea bilaterală a creditelor în franci

‘Presiunile determinate de aprecierea francului elveţian sunt gestionabile pentru sistemul bancar, dată fiind ponderea redusă a împrumuturilor în franci elveţieni. Misiunea a încurajat restructurarea voluntară bilaterală, cu luarea în considerare a capacităţii de rambursare a împrumutului de către debitor’, arată FMI.

Potrivit sursei citate, sectorul bancar continuă să menţină rezerve suficiente de capital, de lichiditate şi de provizionare iar calitatea activelor s-a îmbunătăţit. ‘Ca urmare a unui plan de acţiune cuprinzător al BNR, împrumuturile neperformante au fost reduse în anul 2014 cu aproximativ 8 puncte procentuale din totalul împrumuturilor dar procesul de reparare a bilanţurilor băncilor nu este încă finalizat. Băncile au eliminat de asemenea ecartul de provizionare, ajungând cu acoperirea la un nivel prudent’, se arată în declaraţie.

Potrivit documentului, testele de stres ale BNR arată că gradul de solvabilitate al sectorului bancar ar rezista în general la scenarii grave, dar în câteva bănci este necesar capital adiţional.

În ceea ce priveşte reîntinerirea intermedierii financiare, misiunea spune că aceasta continuă să rămână o provocare.

‘Reîntinerirea intermedierii financiare continuă să rămână o provocare. Procesul de deleveraging din partea băncilor străine (scăderea investiţiilor) a încetinit dar conjugat cu alţi factori pe parte de ofertă a ţinut pe loc relansarea creşterii creditului. Pe partea cererii, penuria de împrumuturi bancabile şi gradul relativ mare de îndatorare al IMM-urilor au contribuit la creşterea negativă a creditului de la mijlocul anului 2013. Asigurarea posibilităţilor de finanţare bancară pe termen lung – inclusiv prin adoptarea legii obligaţiunilor garantate – , şi consolidarea instrumentelor de sprijin existente pentru creditarea IMM-urilor ar favoriza intermedierea, în asociere cu rate ale dobânzilor situate la minime record şi cu redresarea permanentă a economiei’, se mai arată în declaraţie.

Referindu-se la sectorul nebancar, respectiv asigurări şi piaţă de capital, misiunea precizează că acesta se confruntă cu provocări majore.

‘Sectorul financiar nebancar şi supraveghetorul acestuia se confruntă cu provocări majore. Există o iniţiativă de eliminare a barierelor din calea dezvoltării pieţei de capital, legea revizuită a pieţei de capital nefiind încă adoptată. Totodată, piaţa asigurărilor este tulburată de probleme de insolvenţă şi de slabe practici de activitate ce trebuie abordate cu fermitate de autoritatea de supraveghere în domeniu’, se mai arată în declaraţia de Final pentru Misiunea referitoare la Articolul IV.

Echipe ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au vizitat Bucureştiul în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015 pentru a continua discuţiile privind cea de a treia misiune de revizie în cadrul Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI şi primei misiuni de revizie în cadrul programului pentru balanţa de plăţi de tip precaut al României cu Uniunea Europeană.

Misiunile sunt efectuate ca parte a consultărilor periodice (de regulă anuale) în baza Articolului IV din Statutul FMI, îăn contextul unei solicitări de utilizare a resurselor FMI (împrumut de la FMI), ca parte a discuţiilor programelor aflate sub monitorizarea experţilor sau ca parte a altor forme de monitorizare de către experţi a evoluţiilor economice.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Bugetul pentru investiții va ajunge la 110 miliarde de lei în 2023
Ciucă: Bugetul pentru investiții va ajunge la 110 miliarde de lei în 2023
Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în 2023 bugetul alocat investiţiilor va creşte semnificativ, urmând să fie de peste 110 miliarde de lei, faţă de aproape 90 de miliarde de lei în acest......
Toate serviciile funerare pe care ți le pune la dispoziție o firmă profesională de pompe funebre (P)
Toate serviciile funerare pe care ți le pune la dispoziție o firmă profesională de pompe funebre (P)
Atunci când survine decesul unei persoane dragi, cel mai simplu mod de a trece peste nefericitul eveniment este să colaborezi ...
Barna Tanczos: Cantitatea de lemn de foc pusă pe piața în acest an a fost cu 1 milion de mc mai mare față de anul trecut
Barna Tanczos: Cantitatea de lemn de foc pusă pe piața în acest an a fost cu 1 milion de mc mai mare față de anul trecut
Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă ...
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei ...