FMI: Riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt în creştere

Pieţele financiare globale s-au calmat după recentele turbulenţe, însă mai e mult de făcut pentru a se asigura stabilitatea financiară pe plan mondial, pe fondul încetinirii creşterii economice, a scăderii preţurilor la materiile prime şi a temerilor privind evoluţia Chinei, se arată în Raportul de stabilitate financiară globală publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, citate Agerpres.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 13:44
FMI: Riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt în creştere

Din octombrie, au sporit riscurile cu care se confruntă sistemul financiar, iar turbulenţele ar putea uşor reapărea şi s-ar putea intensifica, dacă nu sunt adoptate măsuri de curăţire a bilanţurilor băncilor, în special în China şi Europa, avertizează FMI.

Dacă perspectivele privind creşterea economică şi inflaţia se înrăutăţesc şi mai mult, riscul pierderii încrederii va creşte. În asemenea circumstanţe, turbulenţele pot interacţiona cu vulnerabilităţile bilanţurilor băncilor. Randamentele obligaţiunilor ar putea creşte şi condiţiile financiare s-ar putea înăspri, majorând povara datoriei şi presiunile asupra economiei, se arată în raportul instituţiei financiare globale.

Temerile privind încetinirea ritmului de creştere a PIB-ului Chinei şi tranziţia spre o economie orientată mai mult spre consum au alimentat recentele turbulenţe financiare, iar dificultăţile cu care se confruntă sectorul de stat chinez afectează bilanţurile băncilor. Creditele bancare acordate companiilor cu probleme s-ar putea transforma în pierderi potenţiale pentru bănci, care ar putea ajunge la aproximativ 7% din PIB, avertizează FMI.

Ratele negative ale dobânzilor, alături de achiziţiile de obligaţiuni, sunt cruciale pentru stimularea creşterii economice. Deşi aceste decizii au redus marjele de profit ale băncilor, în ultimă instanţă ele vor beneficia de pe urma creşterii economice mai solide şi a reducerii costurilor de finanţare, se arată în raportul instituţiei financiare globale.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimarea de creştere în acest an şi a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, faţă de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la începutul acestei zile. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei, dar a rămas peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...