FMI susţine iniţiativa Statelor Unite de a impune un impozit minim global

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a salutat marţi propunerea oficialilor americani privind un impozit minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel global, subliniind că acesta va permite ţărilor să investească mai mult în domenii esenţiale precum educaţia, sănătatea sau infrastructurile, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 25 mai 2021, 22:57
FMI susţine iniţiativa Statelor Unite de a impune un impozit minim global

„A existat o propunere pentru un impozit care mergea până la 21%. La final, cifra ar urma să fie puţin mai mică decât aceasta”, a apreciat Kristalina Georgieva (foto) într-un interviu acordat Washington Post. Însă orice impozit mai mare decât rata actuală de impozitare a multinaţionalelor, care în numeroase ţări este de „10% sau chiar mai puţin, ar fi benefic”, a adăugat Georgieva.

Directorul general al FMI a reamintit faptul că instituţia pe care o conduce este de mult timp favorabilă introducerii unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. „De ce? Pentru că astfel nu va mai exista o cursă în jos şi mai puţin evaziune fiscală, ceea ce înseamnă mai mulţi bani în visteria statelor pentru investiţii în educaţie şi sănătate, în infrastructuri, în domeniul digital, în toate domeniile utile…în care trebui să investim mai mult”, a detaliat Georgieva.

Citeşte şi: Ungaria consideră ideea unui impozit minim pe profit la nivel global drept o „violare a suveranităţii” (economica.net)

Cu toate acestea, oficialul FMI a recunoscut că introducerea unui astfel de impozit valabil la nivel gobal va fi deosebit de dificil pentru că trebui găsit un consens cu privire la „nivelul ideal”, adică acela care este benefic atât pentru economia mondială dar satisface şi autorităţile fiscale din fiecare ţară.

Ideea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global este mai veche, un prim acord pentru lansarea unei astfel de iniţiative fiind anunţat în 2015 la Lima de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Discuţiile cu privire la acest subiect continuă să se deruleze sub egida OECD. Cele aproape 140 de ţări implicate în discuţiile cu privire la acest subiect speră să ajungă la un acord până la mijlocul acestui an însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care găzduieşte negocierile, a sugerat că este posibil ca un acord să fie finalizat abia în luna octombrie.

Citeşte şi: FMI susține impunerea unui impozit minim la nivel global pe profitul companiilor (economica.net)

Kristalina Georgieva a subliniat marţi cât de complex este acest dosar deoarece după ce se va ajunge la un acord cu privire la un anumit nivel al impozitului, el va trebui să fie pus în practică şi să fie colectaţi banii. „Ar trebui să susţinem ţările în curs de dezvoltare pentru ca acestea să îşi consolideze administraţiile fiscale deoarece existenţa unei rate de impozitare fără colectare nu rezolvă problema finanţelor publice”, a comentat directorul FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...