Fondul Danube Tiger şi-a lichidat pachetul de acţiuni de la Şantierul Naval Orşova

SGKB Fund - Danube Tiger, un fond de investiţii elveţian, înregistrat în Luxemburg,  consacrat pieţelor din ţările dunărene, şi-a vândut pachetul de acţiuni ale Şantierului Naval Orşova (SNO), cel mai important emitent din această industrie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Adrian N. Ionescu - vin, 05 dec. 2014, 10:43
Fondul Danube Tiger şi-a lichidat pachetul de acţiuni de la Şantierul Naval Orşova

Unul dintre puţinele fonduri de investiţii străine care cumpără de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi alte acţiuni decât cele ale Fondului Proprietatea (FP) sau ale SIF-urilor, SGKB Fund – Danube Tiger, şi-a vândut pachetul de peste 7,6% din acţiunile Şantierului Naval Orşova (SNO).

Tranzacţia a fost raportată abia vineri 5 decembrie, deşi a fost realizată în 25 noiembrie, potrivit BVB. În 26 noiembrie SIF Oltenia (SIF5) a raportat creşterea participaţiei sale exact cu proporţia pachetului vândut de fondul Danube Tiger. Valoarea pachetului a depăşit două milioane de lei, potrivit statisticilor bursei.

SNO este controlată de societatile de investitii financiare (SIF). SIF Transilvania (SIF3) are 49,99% din acţionile SNO, SIF Oltenia (SIF5) are aproape 18%, iar SIF Muntenia (SIF4) are peste 13%. SIF-urile nu şi-au respectat statutul de acţionari majoritari, căci nu au contribuit niciodată cu capital proaspăt la dezvoltarea companiei.

Compania a intrat pe profit în acest an. În trimestrul al III-lea din 2014 a fost finalizată şi livrată cea mai mare navă construită la Orşova, tancul de 1.320 de tone Charis, după investiţii de modernizare care vor permite pe viitor construcţia unor nave de până la 1.800 de tone. Capacitatea maximă a navelor care puteau fi lansate anterior era de 1.100 de tone.

La 30 septembrie 2014, SNO înregistra un profit brut de 4,7 milioane de lei, spre deosebire de pierderea 3,3 milioane de lei  din aceeaşi perioadă a anului 2013. Veniturile operaţionale au crescut cu 40%.

În 2013 din  afacerile de 53 de milioane de lei, SNO s-a ales cu pierderi de  2,8 milioane de lei, în scădere, totuşi, de aproape trei ori faţă de cele din 2012.

Fondul SGKB Fund – Danube Tiger investește în Europa de Est, mai ales  în regiunea Dunării şi în special în Austria și în România, precum și în Croația, Ungaria, Slovenia şi Germania. Fondul are plasamente în companiile de aur canadiene active în România și Bulgaria. Strategia de plasament dă atenţie egală acțiunilor și obligaţiunilor. Fondul se adresează investitorilor care doresc să beneficieze într-un mod bine diversificat din creșterea economică a Europei de Est și a Austriei, precum și de procesul de convergență cu UE, portivit descrierii Financial Times.

Fondul este administrat de compania elveţiană Swiss & Global Asset Management şi are active nete de 37 de milioane de euro. Printre cele mai mari 10 participaţii se numără titlurile de stat ale României, pe locul al doilea cu o pondere de 5,2% din activele nete, şi acţiunile A&D Pharma (loul 6, 3%) şi Fondul Proprietatea (10, 2,5%).

În ultima perioadă, unele fonduri străine de investiţii, iniţial concentrate pe România, au cedat locul altora, aşa cum s-a întâmplat cu fondul olandez Palmer Capital care a vândut o parte din deţineri fondului finlandez KJK.

Te-ar mai putea interesa și
Procuratura din Paris a început o anchetă împotriva platformei X și a persoanelor care o conduc pentru ingerință externă, prin distorsionarea algoritmului de căutare
Procuratura din Paris a început o anchetă împotriva platformei X și a persoanelor care o conduc pentru ingerință externă, ...
Secţiunea de combatere a criminalităţii cibernetice din cadrul Parchetului din Paris a deschis la 9 iulie o anchetă vizând reţeaua socială X şi directorilor săi, suspectaţi că ar fi......
Bolojan: România are o perspectivă îmbunătățită din partea piețelor financiare după primul pachet de măsuri. Va trebui modificată legislația fiscală (Update)
Bolojan: România are o perspectivă îmbunătățită din partea piețelor financiare după primul pachet de măsuri. Va ...
România are "o perspectivă îmbunătăţită" din partea pieţelor financiare după adoptarea primului pachet de măsuri ...
Administrația „Apele Române” a închiriat la licitație 22 de sectoare de plajă pentru o perioadă de 10 ani
Administrația „Apele Române” a închiriat la licitație 22 de sectoare de plajă pentru o perioadă de 10 ani
O nouă etapă de licitaţie pentru închirierea plajelor pentru următorii zece ani (sezonul estival 2025-2034) a fost finalizată, ...
Agențiile Fitch și S&P Global au îmbunătățit ratingul Bulgariei
Agențiile Fitch și S&P Global au îmbunătățit ratingul Bulgariei
Agenţiile internaţionale de evaluare financiară Fitch Ratings şi S&P Global Ratings au îmbunătăţit ratingul pentru ...