Foame mare de bani la Fondul Proprietatea. Va vinde toate acţiunile Transgaz. Titlurile scad cu 4%

Acţiunile Trasngaz scad cu 3,89% după ce, ieri, Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company pentru a analiza opţiunile de a ceda o parte sau toată participaţia deţinută la Transgaz, reprezentând 14,99% din acţiuni, pachet evaluat pe Bursă la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro).
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 17:05
Foame mare de bani la Fondul Proprietatea. Va vinde toate acţiunile Transgaz. Titlurile scad cu 4%

„Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului, doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său de a explora modalități de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, a desemnat Citigroup Global Markets Ltd, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți pentru a evalua opțiunile sale strategice privind o parte sau toate participațiile Fondului de 14,99% din Transgaz”, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei de Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea are nevoie de bani penrteu a-şi echilibra bugetul, afectat de răscumpărarea a 600 de milioane din propriile acţiuni, la preţul de 1 leu / titlu.

Ca urmare, devine tot mai probabilă desfiinţarea de facto a Fondului Proprietatea, prin vânzarea principalelor sale active.

FP a vândut în luna mai un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom pentru 246,6 milioane de lei, pentru a obţine lichidităţi necesare finanţării programului de răscumpărare a propriilor acţiuni. FP a răscumpărat în acest an 7,13% din propriile acţiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro).

Acţionarii FP au aprobat, recent, de principiu în AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, însă administratorul va trebui să întrunească mai multe criterii de performanţă, pentru a preveni încheierea anticipată a mandatului.

Fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului, vrea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.

Astfel, administratorul ar trebui să vândă din participaţii pentru a susţine programe de răscumpărare de acţiuni pentru a reduce diferenţa dintre preţul acţiunilor în piaţă şi activul net, precum şi pentru distribuirea banilor către acţionari.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile FP au atins miercuri un nou maxim istoric, de 0,868 lei, însă apoi au urmat linia pieţei şi au început să scadă. Scăderea s-a oprit în pragul de 0,8545 lei/acţiune, cotaţie cu 0,7% sub nivelul de marţi. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 11,77 miliarde lei (2,63 miliarde euro).

 

Te-ar mai putea interesa și
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante din administrația locală- Proiect
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante ...
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității. Printre altele, nu se vor mai......
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit ...
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...