Fondul Proprietatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 5,57 milioane lei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primul trimestru cu pierderi de 5,57 milioane lei, mult peste rezultatul negativ din primele trei luni din 2012, de 1,5 milioane lei.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 15:32
Fondul Proprietatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 5,57 milioane lei

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,2% faţă de luna februarie, de la 15,26 miliarde lei la 15,23 miliarde lei.

La finalul lunii trecute, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 533,53 milioane lei, în scădere cu 6,9%, de la 573,25 milioane lei în februarie, reiese dintr-un raport transmis luni de Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au urcat de la 192,64 milioane lei la 233,36 milioane lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,09% din activul net, diferenţa de 0,91% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria.

În funcţie de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere în luna martie, de 42,9%, segmentul „utilităţi electricitate: producţie” acoperă 23,16%, iar „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 21%. Participaţiile la bănci reprezintă 2,9%.

Participaţia la OMV Petrom (SNP) avea, la finelul lunii martie, cea mai mare pondere în activ, de 33,68%, fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,13% din total.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 17% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 2,09%, la 0,656 lei, după ce în precedentele două şedinţe au crescut cumulat cu 4,7%.

La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,038 miliarde lei (2,06 miliarde euro).

Evoluţia din precedentele două şedinţe a fost determinată de anunţul privind demararea unui program de răscumpărare a maximum 8% din acţiunile Fondului. Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri seară că programul de răscumpărare ar trebui să înceapă în câteva zile, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii statelor UE vor cere armonizarea legislaţiei privind insolvenţele şi impozitul pe profit din blocul comunitar
Liderii statelor UE vor cere armonizarea legislaţiei privind insolvenţele şi impozitul pe profit din blocul comunitar
Liderii statelor membre UE vor lansa săptămâna următoare un apel pentru armonizarea legislaţiei privind insolvenţele şi impozitul pe profit din blocul comunitar, în ideea de a atrage mai mult......
Porturile europene, transformate în imense parcări din cauza afluxului de mașini, majoritatea din China – Financial Times
Porturile europene, transformate în imense parcări din cauza afluxului de mașini, majoritatea din China – Financial ...
Mari porturi europene se confruntă cu o problemă apărută după ce companiile auto din China au exportat mașini pe care ...
Tranzacțiile cu apartamente în T1: județul care a bătut până și Brașovul și a devenit a doua cea mai mare piață imobiliară din țară
Tranzacțiile cu apartamente în T1: județul care a bătut până și Brașovul și a devenit a doua cea mai mare piață ...
Luna martie confirmă trendul ascendent al tranzacțiilor imobiliare, după ce anul trecut tranzacțiile au fost mai mult ...
Adrian Sârbu reorganizează Media Sat. Transferă controlul de la Alerria (fosta Media Pro) la o altă firmă
Adrian Sârbu reorganizează Media Sat. Transferă controlul de la Alerria (fosta Media Pro) la o altă firmă
Alerria Management Company (fosta Media Pro), deținută de Adrian Sârbu, iese din compania Media Sat și vinde participația ...