Fondurile de investiţii au cumpărat peste 60% din obligaţiunile în dolari emise marţi de România

Fondurile de investiţii au fost principalii cumpărători ai obligaţiunilor în dolari emise marţi de România, cu 61% din totalul de 750 milioane de dolari, investitorii din SUA acoperind 42% din sumă, iar cei din Marea Britanie 35% din valoare, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 16:43
Fondurile de investiţii au cumpărat peste 60% din obligaţiunile în dolari emise marţi de România

„Ponderea investitorilor din SUA a scăzut faţă de emisiunea iniţială cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. În acelaşi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arată că România inspiră încredere pe din ce în ce mai multe pieţe. Se remarcă de asemenea, creşterea ponderii investitorilor care caută active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurări şi băncile centrale”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi, citat într-un comunicat transmis de MFP.

Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA – 42%, Marea Britanie – 35%, Europa – 18%, Asia – 5%.

Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o deţin managerii de fonduri, cu 61% din total, după care urmează fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, bănci centrale, a cumpărat 15% din bonduri, iar băncile comerciale şi investitorii retail şi-au adjudecat 5% din titluri. În jur de 3% din titluri au fost achiziţionate de alţi investitori.

„Prin această emisiune, reiterăm angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele şi suntem consecvenţi cu măsurile pe care le-am luat în sensul extinderii maturităţii datoriei publice”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

România a redeschis, marţi, emisiunea de obligaţiuni lansată pe piaţa americană la 31 ianuarie, şi a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% şi un randament în scădere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste patru ori, valoarea totală a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.

Obligaţiunile de pe piaţa americană au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piaţa externă pentru perioada 2011-2013 (GMTN – Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maximă de 7 miliarde Euro.

Emisiunea de pe piaţa americană, prima după 16 ani, a fost lansată la sfârşitul lunii ianuarie şi a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari şi o maturitate de zece ani. Cuponul a fost de 6,750% iar randamentul de 6,875%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de 4,5 ori, valoarea ofertelor primite fiind de aproape 7 miliarde de dolari, reprezentând cea mai mare cerere manifestată pentru o ţară din Europa Centrală şi de Est.

Programul Ministerului Finanţelor Publice pentru acest an vizează emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pieţele externe.

Te-ar mai putea interesa și
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat la 2 milioane de lei
Falimentul City Insurance. AURSF și AVAC cer Guvernului ca plafonul destinat victimelor accidentelor grave să fie ridicat ...
Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC) i-au trimis ieri o scrisoare deschisă prim-ministrului Florin Cîțu,......
Uber se extinde la Sibiu
Uber se extinde la Sibiu
Uber a anunțat că începând din această după-amiază va fi disponibil în Sibiu. Între datele de 22.09.2021 și 03.10.2021, ...
Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus
Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus
Consumatorii români de glo, produsul BAT care încălzește tutunul în loc să-l ardă, consideră că aceste produse au ...
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Tren metropolitan București – Ilfov: proiectul prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, de 411 milioane euro
Proiectul trenului metropolitan București - Ilfov prevede mai nou achiziția a 72 de trenuri, față de 50 câte anunța ...