Fondurile de pensii şi asiguratorii europeni se îndreaptă spre sectorul imobiliar pentru randamente mari

Companiile de asigurări şi fondurile de pensii europene, care în mod tradiţional adoptă o politică conservatoare de investiţii, încep să se îndrepte din ce în ce mai mult spre pariurile riscante de pe piaţa imobiliară, pe măsură ce resimt efectele dobânzilor extrem de reduse, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 20:16
Fondurile de pensii şi asiguratorii europeni se îndreaptă spre sectorul imobiliar pentru randamente mari

Chiar dacă, deocamdată, această nouă orientare ia forma unor pachete de acţiuni, asigurătorii şi fondurile de pensii au început să ofere şi credite securizate garantate cu proprietăţi imobiliare, intrând într-un teritoriu de pe care băncile s-au retras după criza financiară globală.

‘Băncile au făcut câţiva paşi înapoi şi nu mai oferă acelaşi volum de credite. Multe companii de asigurări au început să acopere golul lăsat’, a declarat Johan Held de la AFA, o companie suedeză de asigurări, care a alocat a şaptea parte din fondurile sale de 20 de miliarde de euro pentru sectorul imobiliar.

În acest moment, sectorul imobiliar, cel puţin în multe oraşe din Europa, oferă randamente mult mai mari decât investiţiile tradiţionale de genul obligaţiuni guvernamentale, unde randamentele au fost minime, după ce băncile centrale au inundat sistemul financiar cu credite ieftine în încercarea de a relansa economia. Însă, organismele de reglementare sunt alarmate de această reorientare a investiţiilor spre sectorul imobiliar, care a fost în centrul crizei financiare mondiale când criza subprime a dus la colapsul unor uriaşi precum Lehman Brothers.

Într-un raport recent, Autoritatea Europeană pentru Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a avertizat că urmăreşte cu atenţie aceste evoluţii, scoţând în evidenţă ‘un apetit de risc în creştere’ după 2008, pentru a păstra randamentele investiţiilor. Raportul vorbeşte de reorientarea asigurătorilor spre investiţii ‘dominate anterior de industria bancară’ precum ipoteci, credite pentru infrastructură şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities).

La rândul său, agenţia de rating Moody’s şi-a exprimat şi ea îndoielile cu privire la această reorientare spre active care sunt greu de tranzacţionat, cum sunt proprietăţile imobiliare.

‘Experienţa arată că atunci când asiguratorii încep să investească în aceste clase de active mai esoterice nu vor investi întotdeauna în cele mai sigure active’, a declarat analistul Moody’s, Dominic Simpson.

Datele furnizate de Banca Centrală Europeană arată că împrumuturile acordate de asigurătorii şi fondurile de pensii din zona euro au crescut cu aproape 12%, între 2011 şi sfârşitul lui 2015, ajungând la peste 500 de miliarde euro. Asigurătorii şi fondurile de pensii cu sediul în Germania au acordat credite de 300 de miliarde de euro în 2014, iar cele din Olanda 120 de miliarde euro, însă aceste cifre nu fac distincţia între credite acordate în sectorul imobiliar şi alte credite.

În plus, o mare parte din aceşti bani au fost investiţi în oraşele din nordul continentului, unde valoarea proprietăţilor imobiliare a crescut spectaculos în ultimii ani. Însă, un studiu recent realizat de banca elveţiană UBS susţine că preţurile caselor în cele mai mari centre financiare ale lumii sunt ‘nejustificate din punct de vedere al fundamentelor’, iar Londra este în fruntea clasamentului.

Studiul sugerează că preţurile din capitala Marii Britanii sau Norvegiei ar putea fi supraevaluate cu până la 40%, iar preţurile din Frankfurt şi Amsterdam sunt şi ele supraevaluate.

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...