Forța comerțului autohton : Cei mai mari cinci retaileri români au vândut, adunat, de zece ori mai puțin decât Lidl

Primii cinci mari jucători autohtoni pe piața comerțului alimentar au rulat împreună anul trecut aproximativ 1,2 miliarde de ei, de peste 10 ori mai puțin decât liderului de piață, multinaționala Lidl. Conduce detașat Anabella, care a crescut anul trecut la 346,4 milioane de lei. Este singurul retailer independent cu afaceri ce depășesc 300 de milioane de lei.
Alina Stanciu - joi, 01 iul. 2021, 23:29
Forța comerțului autohton : Cei mai mari cinci retaileri români au vândut, adunat, de zece ori mai puțin decât Lidl

Cu o rețea de peste 80 de magazine alimentare, lanțul Annabella controlat de familia Mutu din Rm. Vâlcea, rămâne pe prima poziție în clasamentul retailerilor independenți, conform rulajelor raportate de companii pentru 2020. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, anul trecut, compania a crescut cu 9,1% față de 2019, până la o cifră de afaceri netă de 346,4 milioane de lei. Totodată, retailerul a înregistrat un plus al profitabilității de până la 14,8 milioane de lei, marja raportată la cifra de afaceri fiind de 4,2%.

Dintre retailerii independenți, Annabella este singurul care a depășit încă din 2019 pragul de 300 de milioane de lei.

Numărul doi printre comercianții autohtoni, Diana Com SRL, care operează lanțul de 65 de magazine cu același din județele Vâlcea, Gorj, Argeș, Olt, Dolj și Dâmbovița , a raportat în 2020, conform datelor Ministerului de Finanțe, o cifră de afaceri netă în valoare de 242,8 milioane de lei, cu 16% peste nivelul anului anterior.  Rata profitabilității a fost de 2,8 % din cifra de afaceri. Grupul Diana este controlat de familia Crăciunescu din Vâlcea, a început să pună pe hartă magazine construite de la zero și vrea 100 de unități pe termen mediu și lung.

Ar urma Remarkt Magazine, compania care a preluat de la grupul Metro hypermarketurile real din Arad și Oradea și care mai operează sub brandul Remarkt, în județele Bihor și Arad, alte opt magazine în diverse formate. Compania a raportat în 2020 o cifră de afaceri netă în valoare de 2,20 milioane de lei, față de 2,36 milioane de lei cu un an în urmă.

Din datele Termene.ro, societatea aparține acum în întregime offshore-ului din Cipru Terasone Enterprises LTD, în spatele căruia se află un cetățean român, Dusan Wilms, fost director general Metro Cash & Carry România și italianul Gerardo Monzillo, care este administratorul societății.

Lider printre retailerii autohtoni în 2015, Elan Trio, compania care operează lanțul Merkur din Secuime, este al patrulea cel mai mare retailer independent din România, cu un business net de 2,18 milioane de lei. Compania nu mai este însă controlată de familia Boros din Harghita ci de trei antreprenori unguri, potrivit Termene.ro.

Al patrulea retailer controlat de antreprenori autohtoni devine astfel Bertis, un business integrat care se ocupă inclusiv cu activități de producție a cărnii, brutărie-patiserie și restaurante. Sub brandul Bertis, compania operează un lanț de 12 magazine în județul Covasna și Brașov, județ unde a intrat în septembrie 2020.

Potrivit datelor Termene.ro, Bertis, care a raportat pentru 2020 un business de 2,15 milioane de lei, față de 2,22 milioane de lei în 2019, este deținut de familia Berszany ( Emese și Tibor), Zsolt Balazs, Laszlo Solymosi și Ferenc Klozer.

Urmează Danemar Company, operatorul celor aproximativ 40 de supermarketuri Euromarket. Deținută de Daniel Munteanu din Vâlcea, Danemar a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri netă de 179,9 milioane de lei, cu aproximativ 19,7% peste nivelul din 2019. Marja profitului net a fost de 8,2%.

Business-urile celor cinci jucători autohtoni însumează astfel în jur de 1,2 miliarde de lei.

Spre comparație, discounterul german Lidl, parte a grupului Lidl&Schwarz, noul lider al pieței comerțului alimentar din România, a raportat în 2020 un rulaj net de 12,86 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cele mai mari producții de porumb boabe din 2021, în județele Galați, Ialomița și Călărași
Cea mai mare cantitate de porumb boabe din ţară, respectiv 3,6 milioane de tone, a fost obţinută anul trecut în regiunea Sud-Est, unde sunt incluse judeţele Brăila, Buzău, Constanţa,......
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere ...
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR a anunțat că de luni, 4 iulie, reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1 pe ...