UPDATE Șeful demis al Bursei de la Varşovia, Ludwik Sobolewski, vine director general al BVB

Fostul preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia, Ludwik Sobolewski, a fost numit, luni, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivi unui comunicat al instituției. Sobolewski a fost demis, la începutul anului, din postul de președinte executiv al Bursei din Varșovia, din cauza unui conflict de interese.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 15:31
UPDATE Șeful demis al Bursei de la Varşovia, Ludwik Sobolewski, vine director general al BVB

Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 – 2013, după ce anterior, între 1994 – 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.

El a a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa urma să joace rolul principal.

Ludwik Sobolewski are 47 de ani și este doctor în drept. A fost președintele directoratului și CEO (președinte executiv) al Bursei din Varșovia în perioada 2006-2013, „atunci când aceasta a devenit cea mai mare bursă din Europa Centrală și de Est“, după cum apreciază Bursa de Valori București (BVB) în comunicatul său.

Sub  conducedrea lui Ludwik Sobolewski Bursa din Varşovia  700 de noi companii la cota sa, capitalizarea bursei întrecând-o pe cea a concurentei sale de la Viena. Valoarea totală a ofertelor iniţiale derulate prin bursa po­loneză a fost de peste 13 miliarde de euro.

În ianuarie 2013, conducerea Bursei de Valori din Varşovia l-a demis pe Ludwig Sobolewski din funcţia de preşedinte executiv  cu acuzația că a abuzat de poziţia sa, atunci când a încercat să atragă finanţare de la companiile listate pentru un film în care joacă partenera sa.

„Am căutat un lider familiarizat cu provocările cărora Bursa de la Bucureşti trebuie să le facă faţă în perioada următoare. În şase ani, domnul Sobolewski a reusit să aducă Bursa din Varşovia în pozitia de lider regional, iar acesta este un track record indiscutabil,” a afirmat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. 

La rândul său, Ludwik Sobolewski, directorul general desemnat al BVB, a afirmat că, „în ultimii ani, pasiunea și eforturile sale au fost concentrate în construirea unor organizații puternice, a căror viziune, curaj și leadership au contribuit la dezvoltarea pieței de capital“, spune comunicatul BVB.

ș„Sunt mândru și onorat de faptul că actualul Consiliu al Bursei de Valori București mi-a încredințat o misiune similară pentru piața de capital din România, într-un moment extrem de interesant în dezvoltarea acesteia“, a adaugat Sobolewski.

Numirea lui Ludwik Sobolewski în poziţia de Director General al BVB, va intra în vigoare începând cu data validării sale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit comunicatului transmis de BVB.

Fostul director general al Bursei de Bucureşti Victor Cionga a fost revocat din funcţie la finalul lunii martie după numai şapte luni de mandat, administratorii BVB apreciind că restructurarea operatorului pieţei de capital nu a înregistrat un progres suficient de rapid. Cionga a mai stat încă două luni în funcţia de director general, însă atribuţiile sale au fost preluate temporar de directorul general adjunct Alin Barbu.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...