Franţa, în alertă roșie. Parisul, baricadat înaintea manifestaţiilor „vestelor galbene”

Franţa este în alertă roşie, iar Parisul a început să se baricadeze din nou înainte de manifestaţii ale "vestelor galbene" sâmbătă - o criză socială şi politică ce zguduie ţara şi siderează lumea, relatează AFP, potrivit News.ro. 
Economica.net - sâm, 08 dec. 2018, 07:20
Franţa, în alertă roșie. Parisul, baricadat înaintea manifestaţiilor

Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate – peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

„În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul – din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie „VBRG” – vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată, potrivit News.ro

Denunţând „strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este „o capcană”.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca „Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, „la periferia” pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor „veste galbene” care se vor „moderate”. O delegaţie de şase „veste galbene libere”, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.

După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia „la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...