Frână pentru turbinele eoliene. Transelectrica limitează cantitatea de energie preluată în sistem

O procedură de lucru a Transelectrica avizată de ANRE stabileşte că Sistemul Energetic Naţional va prelua de la producătorii de energie eoliană doar curentul electric pe care aceştia au notificat că îl vor produce.
Florin Cojocaru - lun, 04 feb. 2013, 22:04
Frână pentru turbinele eoliene. Transelectrica limitează cantitatea de energie preluată în sistem

O procedură de lucru a Transelectrica, avizată de Agenţia de Reglementare în Energie, dă o lovitură industriei eoliene locale. Firmele nu vor mai beneficia de prevederea preluării cu prioritate a întregii cantităţi de energie pe care o produc în turbinele proprii, ci doar a acelei cantităţi notificate care asigură funcţionarea echilibrată a Sistemului Energetic Naţional. Mai exact, în zilele în care producţia de energie eoliană este mare iar consumul scăzut, producătorilor li se vor prelua doar tranşe de până la 20% din producţia suplimentar înregistrată peste notificare pentru a nu destabiliza ceilalţi producători termo, hidro şi nuclear, după cum explică Octavian Lohan, directorul SEN şi unul dintre semnatarii procedurii.

„Dacă ei au făcut o notificare de producţie de 500 MWh şi fac 700 de MWh, atunci îi spun să coboare până la 20% din notificare pentru că, oricum, nu-i pot prelua mai mult. Nu pot să opresc din termo şi hidro doar ca să le preiau tot ce produc ei”, arată Lohan.

Potrivit acestuia, procedura amintită nu va duce la un recul al investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie eoliană, ci doar va responsabiliza producătorii să producă exact cât au notificat că vor produce.

În aceleaşi cuvinte vorbeşte despre procedură şi preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ. Acesta admite că există o problemă în SEN cu turbinele eoliene în sensul în care acestea pot să producă prea multă energie în condiţiile în care este posibil ca sistemul nu o poate prelua pe toată fără să se scoată din funcţiune alte capacităţi, precum cele termo şi hidro.

„N-o să ne apucăm acum să golim Porţile de Fier doar pentru că producătorii de energie din surse eoliene cer să li se preia integral toată cantitatea de energie produsă. Ce se poate prelua se va prelua, ce nu, nu. Ei trebuie să-şi gestioneze cu atenţie producţia pentru a nu distorsiona SEN”, spune Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET.

Faptul că Transelectrica nu-i mai preia unui producător de energie eoliană decât cantitatea de energie de care are nevoie sistemul fără a fi destabilizat nu înseamnă că producătorul nu-şi poate contracta energia pe bursa OPCOM sau s-o exporte. Practic, operatorul turbinei poate decide să diminueze producţia până la nivelul impus de la Dispeceratul Energetic sau s-o menţină la capacitate maximă şi să găsească singur soluţii pentru excesul  de producţie.

Procedura ANRE şi Transelectrica reprezintă un prim pas în contraofensiva statului pentru limitarea privilegiilor de care se bucură industria eoliană, unde profitul este mare şi imediat. Datorită subvenţiei de care se bucură aceşti producători şi a preluării cu prioritate a  energiei produse în sistem, investiţia într-un parc eolian se amortizează în circa patru ani.

Pentru reprezentanţii Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA)este încă devreme pentru a furniza un răspuns cu privire la impactul asupra industriei provocat de procedura avizată de ANRE. „Deocamdată nu ne afectează. Vom studia actul şi vom emite o părere avizată”, a precizat Ionel David, consultant la RWEA.

România este în plin boom eolian. Zeci de proiecte de parcuri eoliene sunt anunţate pentru următorii ani care se adaugă altor zeci deja instalate sau în curs de instalare. La sfârşitul anului trecut erau operabili 1.941 MW eolieni, cea mai mare majoritate fiind în Dobrogea. În acest an se vor mai instala încă 2.000 de MW.  Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni însă sistemul nu suportă, în prezent, mai mult de 5.000 de MW.

Miza investitorilor în eoliene este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...